10-ből 9-en nem tudják, hogy ez nincs benne a THM-ben

A THM senki számára nem ismeretlen kifejezés, hiszen minden áruházban fel van tüntetve azon termékeknél, ahol hitelre történő vásárlásra is van lehetőség. Te tudod mit fizetünk ki konkrétan THM néven? Most megmutatjuk nektek még az ezen felüli költségeket is, ami a hitellel jár!

A teljes hiteldíj mutató (THM) a hitelkamattal kapcsolatos mutató.

A THM-re vonatkozó jogszabály szerint egy százalékos formában kifejezett érték, amely megmutatja, hogy a hitel értékén túl mennyit kell visszafizetnünk évenként. A hiteltörlesztés során fizetendő részlet a visszafizetendő tőke bizonyos százaléka és a kamat összegeként tevődik össze. A THM tehát megmutatja nekünk, hogy milyen költség mellett juthatunk hozzá az adott hitelhez éves szinten. Tegyük fel, hogy 100 ezer forint értékű műszaki cikket 12 hónap alatt azonos összegű adósságszolgálat formájában 6 százalékos THM mellett tudunk megvásárolni.

Mit fizetünk ki a 6 százalékos teljes hiteldíj mutatónak megfelelő összeggel?

A THM tartalmazza az adott hitel kamatát, a kezelési költségét, esetleges értékbecslési, helyszíni szemle díjait, hitelközvetítői díjat és hitelfedezeti biztosítás díját.
Sokszor láthatunk 0 százalékos THM-mel ellátott termékeket. Ebben az esetben tényleg nincs plusz költségünk a hitellel? Ekkor is résen kell lennünk, hiszen a THM nem tartalmazza a futamidő során felmerülő módosítások díját (például futamidő hosszabbítás), a késedelmi kamatot, közjegyzői díjat és a kamat változásának kockázatát.

Érdeklődj, tájékozódj és legyél te is pénzügyileg tudatos!

Tamás Anett