Kötvények és részvények: mutatjuk a különbséget!

Az értékpapírok piacán nem könnyű eligazodni, ezért most segítünk, hogy te is tisztában legyél néhány alapfogalommal. Nem csak pénzügyeket tanuló hallgatóknak!

A köznyelvben gyakran szinonimaként használják a különböző pénzügyi eszközöket. Mutatjuk a különbséget, hogy te ne keverd össze őket!

Először is, más a forgalmazó!Kötvénykibocsátó lehet az állam, a Magyar Nemzeti Bank, önkormányzatok, nemzetközi szervezetek, különböző cégek és vállalatok. Ezzel szemben részvényeket kizárólag részvénytársaságok bocsáthatnak ki.

A kötvény hitelviszonyt testesít meg, a részvénnyel pedig tagsági jogot is vásárolunk.
A kötvény hitelviszonyt testesít meg, a részvénnyel pedig tagsági jogot is vásárolunk.Fotó / 123RF


A részvény és a kötvény is az értékpapírokhoz tartozik. Akkor miben térnek el?A kötvény hitelviszonyt testesít meg, amely során a kibocsátó kötelezettséget vállal, hogy a megbeszélt időben visszafizeti pénzünket a kamattal együtt. Birtokosa tehát a kötvény kibocsátójának hitelezőjévé válik, cég esetén például az irányításbn, döntéshozatalban nem vehet részt. Ezért szoktak élni a vállalatok a kötvénykibocsátással, hiszen így beruházásaikhoz hosszú távú, külső hitelhez tudnak jutni.
Ezzel ellentétben a részvénnyel tagsági jogot is vásárolunk a részvénytársaságból, például megvesszük az OTP 0,0001 százalékát. Részvényeket a társaság alapításakor, illetve alaptőke felemelésekor bocsáthatnak ki. Két legfontosabb típusa az elsőbbségi részvény és a törzsrészvény.
Mikor kapom vissza a pénzemet?A kötvények általában közép- és hosszútávú lejáratúak fix kamatozással, melynek névértékét a futamidő végén egy összegben fizetik vissza. Ezzel szemben a részvényesek kétféleképpen tehetnek szert jövedelemre: osztalékból, vagy a részvény eladásából származó árfolyamkülönbözetből.

Ugye már te se veszed egy kalap alá a kötvényeket és a részvényeket? Kövesd te is a napi árfolyamokat és változásokat, hogy ne maradj le az aktualitásokról!