A bitcoin story - I. rész

Az előző héten beszámoltunk a bitcoin újabb árfolyam csúcsáról. Kisebb visszaesésekkel ugyan, de azóta is tartja az 55 és 59 ezer dollár körüli árfolyamot. Ez lesz a jövő? Valóban az új generáció fizetőeszközei lesznek a kriptovaluták? Egyáltalán hogyan kezdődött el a bitcoin őrület? Most összeszedtünk nektek mindent a kezdetektől, amit a kriptovalutákról tudni kell!

A kriptovaluta az egyik legfiatalabb virtuális valuta a pénzpiacon. A virtuális valuta alatt olyan elektronikusan létrehozott pénznemeket értünk, amelynek nincs készpénz formája. Mint a legtöbb pénzt, ezt is csere eszközként használják és jellemzően befektetési célzattal vásárolják őket. Ismertebb fajtái az ether, a litecoin és a monero, de kétségkívül a legsokatmondóbb a 2009-ben kibocsátott bitcoin. Az elnevezés alatt nem csak a digitális fizetőeszközt értjük, hanem az azt kezelő nyílt forráskódú szoftvert és az azzal létrehozott hálózatot is.

A bitcoin legnagyobb előnye a decentralizáltság egyben az is, ami miatt sokan fenntartással kezelik. Senki nem felelős a bitcoinért, nem áll mögötte egy állam vagy vállalat. A Magyar Nemzeti Bank felelősséget vállal az ország törvényes fizetőeszközéért, ami jelenleg a magyar forint. Ezzel szemben a bitcoin alkotója (vagy alkotójuk), aki Satoshi Nakamotonak nevezte el magát,em publikálta művét és azóta a szabad piaci körülmények alakítják. A központi árszabályozás hiánya miatt lehetséges a nagyon változékony és sokszor szélsőséges árfolyam, ami hirtelen felfutásokat és drasztikus összeomlásokat eredményezhet.

A virtuális valuta alatt olyan elektronikusan létrehozott pénznemeket értünk, amelynek nincs készpénz formája.
A virtuális valuta alatt olyan elektronikusan létrehozott pénznemeket értünk, amelynek nincs készpénz formája.Fotó / AFP

A hétköznapi fizetőeszközök értékét a kezdetekben a benne rejlő aranytartalom adta, később pedig a mögötte álló arany vagy dollár fedezet. Ez a mai valutákra viszont nem mondható el. Akkor mégis mi adja az értékét? A hit. Az emberek bizalma a piacban, hogy értékkel rendelkezik a virtuális képernyőjükön megjelenő néhány szám. És ha veszek például 10 bitcoint, hogy látok belőle vagyongyarapodást? A bitcoint számos, erre specializálódott devizatőzsde-weblapon lehet más devizára átváltani (többek között dollárra is). Az ebből származó árfolyamnyereségen pedig jócskán nőhet pénztárcánk tartalma.

Valóban a jövő fizetőeszköze lehet?
A bitcoinnal sok olyan probléma kiküszöbölhető, amibe a hétköznapi fizetőeszközök ütköznek. Ilyen például az infláció. A bitcoin mennyisége előre meghatározott, így leértékelése, gyengítése pénz kibocsátásával nem lehetséges egy központi szervezet - mondjuk egy bank - által. Szintén megolható vele a biztonság kérdése. Az egyedi kódszámmal rendelkező bitcoinok feltörése lehetetlen, sokkal nagyobb védelmet nyújtanak a lopások ellen, mint az egyéb számlák. Nem utolsó sorban pedig, a már említett decentralizált sajátossága révén kizárólag a szabad piaci viszonyok alakítják, nem úgy, mint a hétköznapi fizetőeszközeinket.

Hazánkban még nem jellemző, de külföldön már egyre több kereskedő és szolgáltató fogadja el online fizetés során, mint például az amerikai Namecheap vagy Overstock. Ezen kívül használható közérdekű felajánlásokra is egyes szervezeteknél. Az árupiacon használatos fizetőeszközök hosszú múltra tekintenek vissza, a cserekeskedelemtől óriási utat tettek meg, mai formájukig. Minden nagy mérföldkőhöz időre volt szükség, ameddig adaptálta a társadalom. Most pedig az eddigi egyik legnagyobb mérföldkőnél állunk. A bitcoin a globális digitális pénz úttörője, ami a történelemben először teszi lehetővé a közvetítő nélküli digitális tulajdonjogot. Nassim Taleb 2013-ban azt mondta a Bitcoinról: " A Bitcoin valami jelentősnek és fontosnak a kezdete, egy állam nélküli pénznem, valami szükséges és elengedhetetlen."

A bitcoin story következő részeiben megfejtjük, hogyan működik, miképp tudsz szert tenni rá, mi az a bányászat, valamint milyen előnyei és hátrányai lehetnek.