A bitcoin story II. rész

Az első részben megismerkedtünk a kriptovaluta és hozzá kapcsolódó alapfogalmakkal és a virtuális pénz néhány előnyével is. A teljes igazság tükrében most végig veszünk minden előnyt és hátrányt, melyeket mérlegelned kell, mielőtt bitcoinba fektetsz.

Az előző cikkben pozitív tulajdonságai részletes okainak kifejtése után emlékeztetőül elevenítsük fel, mi sorolható a bitcoin javára. Decentralizált sajátossága révén, minden államtól és vállalattól függetlenül a szabad piac irányítja és közvetítőkre sincs szükség, mint például a bankokra. Tranzakciói a világon bárhonnan gyorsan végrehajthatóak és helyi készpénzre váltható. Az okostelefonok QR kód rendszerével könnyen használható, egyszerű és veszélytelen küldést és fogadást biztosít. Anonimitása révén senki nem láthat bele a számláidba, ami megfelelő biztonsággal is párosul. A papírpénzekkel ellentétben nem lehet hamisítani és az inflációnak is ellenáll előre meghatározott maximális mennyisége révén.

A bitcoint egyre több illegális tevékenységhez is használják.
A bitcoint egyre több illegális tevékenységhez is használják.Fotó / 123RF


A felsorolt pozitív jellemzők ellenére sokan mégis óckodnak a kriptovalutáktól. Nézzük meg az összes olyan kockázatot, amelyek a bitcoinnal járnak. A szabad piaci viszonyok okozta árfolyamváltozásokon nem csak nyerhetünk, hanem nagyon sokat bukhatunk is. Néhány napon belül akár 10 százalékkal is változhat, ami kevésbé vonzó a rövid távú befektetők számára. Az átutalások közben szintén óvatosabbnak kell lennünk, mint egy szimpla banki utalás során, ugyanis a tranzakció elküldése után nincs lehetőség a lemondásra. Ha nem ismered a címzett személyazonosságát, semmilyen körülmények között nem követelheted vissza a tévedésből elküldött összeget. Az összes bitcoinod elvesztése sem kizárt abban az esetben, ha biztonsági mentés nélkül eltűnik a bitcoin pénztárcád, vagy ha nem sikerül visszaállítani a titkos jelszavadat. Annak ellenére, hogy sokkal nagyobb a lopás elleni biztonság, mint a normális számlák esetén, a bitcoin váltók ellen végrehajtott célzott hackertámadások nagy veszélyt jelentenek.A történelem eddigi legnagyobb hackertámadásának a japán Mt. Gox és a Coincheck is áldozatul esett. A kár ezekben az esetekben meghaladta a százmillió dollárt. Végezetül pedig meg kell említeni, hogy beazonosíthatatlansága miatt sajnos egyre több illegális tevékenységhez is használják.
A bitcoin legtöbb előnyének és hátrányának megismerése után a következő cikkben végigvesszük, hogyan működik, miképp tudsz szert tenni rá, és mit jelent a bányászat.