Felvételi 2021 adatok: ennyit kereshetsz a sztárszakokkal

Az ITM közzétette a 2021-es felvételi jelentkezés adatait, amely megmutatja, hogy melyik intézménybe, modellváltó egyetemre, képzési területre és szakra jelentkeztek a legtöbben. Nézzük meg azonban más szemszögből is: mennyit lehet a fizetésetek ezeken a szakokon?

Legutóbbi cikkünkben összeszedtük nektek a top 6 képzési területet és az ezekez tartozó top 10 szakot. A DPR adatai azonban abban is segítséget nyújthatnak, hogy megtudjuk mennyit kereshet egy pályakezdő ezeken a területeken.
Lássuk!

A Diplomás Pályakövetési Rendszer kutatása a 2017-2018-ban végzettek adatait mutatja be.

1. A Gazdaságtudományi képzési terület adja az idei felvételizők által 10 legnépszerűbbnek tartott szak felét

A legnépszerűbb idén is a gazdaságtudományi képzési terület volt.
Aki ezen a területen végez, az körülbelül havi bruttó 357 ezer forintos kezdő fizetésre számíthat. Haa jelentkezési számokat tovább bontjuk szakokra (a TOP 10 szak listája alapján):

1. a gazdálkodási és menedzsment szak, ahol a végzettek bruttó havi kezdő átlagjövedelme 378 ezer forint. A legtöbbet a CORVINUS-on végzett hallgatók kaphatják, az ő kezdő fizetésük nagyjából 492 ezer forint. Az egyes intézményeken végzettek fizetése között akár 120 ezer forintos eltérés is lehet.

4. a kereskedelem és marketing szak. Az itt végző hallgatók 333 ezer forint bruttó havi átlag jövedelemre számíthatnak pályakezdőként. Legnagyobb összeget a Széchenyi István Egyetem volt   hallgatói vihetik haza. Ők havi 416 ezer forintot kereshetnek kezdetben.

6. a pénzügy és számvitel szak végzett hallgatói bruttó havi 394 ezer forintos átlag jövedelemmel kezdhetnek a munkaerőpiacon. Itt is magasan a CORVINUS volt diákjai kereshetik a legtöbbet: 496 ezer forintot.

8. a nemzetközi gazdálkodás szak. A kezdő átlagjövedelem számukra bruttó havi 424 ezer forint. A legjobban a Miskolci Egyetem végzettjei keresnek, ők akár 565 ezres kezdőfizuval is számolhatnak. Ezen a szakon azonban már a 200 ezret is elérheti a fizetések közötti különbség, ugyanis a Pécsi Egyetemen 366 ezer forint az átlag kereset.

10. a turizmus-vendéglátás szak: ezen a szakon végzett hallgatók bruttó havi átlagjövedelme 298 ezer forint. Nem sokkal (a BGE-hez képest), de itt is a CORVINUS áll az első helyen 353 ezer forintos bérezéssel.

2. A Bölcsészettudományi képzési terület legnépszerűbb szakja

A második legnépszerübb képzési terület a bölcsészettudományi, melynek csupán egy szakja került be a 10-es listába, méghozzá a pszichológia. Míg az alap bölcsészettudományi fizetés havi bruttó 284 ezer forint, addig ez pszichológián 274 ezer forint. A legtöbbet az ELTE-n kereshetik 308-ezerrel.

3. A Műszaki képzési terület a harmadik legtöbb jelentkezőt vonzotta

Dobogós lett a műszaki képzési terület is, ahol az átlagjövedelem 429 ezer forint. A terület érdekessége, hogy nincs jelentős eltérés az egyes intézményekben végzettek fizetése között. Lehet ez állhat a mögött, hogy egyetlen szakja sem került be a TOP 10 közé idén.

Pályaválasztás során nem árt, ha tudjuk, mennyit kereshetünk az adott diplomával, de ne ez legyen az elsődleges szempont!Fotó / Cultura Creative / Seb Oliver

4. A Pedagógusképzés képzési terület legnépszerűbb szakja

Negyedik helyen áll a pedagógusképzés, aminek elvégzésével körülbelül 226 ezer forintos fizetéssel lehet számolni. A 7. legnépszerűbb szak is ehhez a képzési területhez kapcsolódik, mégpedig a gyógypedagógia, ahol 242 ezer forint az átlagbér, és szinte minden egyetemen hasonló a jövedelem.

5. Orvos- és egészségtudomány képzési terület

Az orvos- és egészségtudományi terület is egyre népszerűbb, melyet mi sem igazol jobban, mint hogy a top szakok között harmadik lett az ápolás és betegellátás. Az itt végzettek bruttó havi átlagjövedelem 286 ezer forint. Ezen a szakon a Szegedi Tudományegyetem frissdiplomásai vihetik haza a legtöbbet 306 ezer forinttal.

6. Informatika képzési terület

Az informatika képzési terület magasan az egyik legjövedelmezőbb szegmens a felsőoktatásban, ugyanis az átlag havi bruttó kereset 488 ezer forint, a mérnökinformatikai szakon pedig - ami a TOP 10 szak közül az 5. helyen szerepel - 521 ezer forint. Azonban egyes intézmények végzettjei, mint például a BME-n végzett volt hallgatók akár a 607 ezer forintos kezdő átlagbért is elérhetik pályakezdőként.

Bár a társadalomtudomány képzési terület nem került be a TOP 6-ba, de a szakoknál innen került ki a 9. helyezett: a kommunikáció és médiatudomány, ahol 263 ezer forint a kezdő átlagbér és az ELTE-n végzettek kereshetik meg a legtöbbet, 311 ezer forinttal.

Az adatok szerint idén 11 százalékkal jelentkeztek többen a felsőoktatásba és a modellt váltott egyetemek népszerűsége is egyre növekszik.

A felvételi adatokból az látszik, hogy nem minden a fizetés, ugyanis a manapság legjövedelmezőbb terület az informatika, és mégis csak egy szak került be a listába, méghozzá az 5. helyen, és a képzési terület is csupán a 6. helyet csípte el.

Ne feledjétek, április 19-étől újra megnyílik az e-felvételi, amikor is lehetőségetek lesz:

  • a hiánypótlásra (bizonyos dokumentumok feltöltése),
  • a sorrendmódosításra,
  • a jelentkezési hely(ek) visszavonására,
  • adatmódosításra,-pótlásra.