Felvételi 2021 adatok: ennyit kereshetsz a sztárszakokkal

Az ITM közzétette a 2021-es felvételi jelentkezés adatait, amely megmutatja, hogy melyik intézménybe, modellváltó egyetemre, képzési területre és szakra jelentkeztek a legtöbben. Nézzük meg azonban más szemszögből is: mennyit lehet a fizetésetek ezeken a szakokon?

Legutóbbi cikkünkben összeszedtük nektek a top 6 képzési területet és az ezekez tartozó top 10 szakot. A DPR adatai azonban abban is segítséget nyújthatnak, hogy megtudjuk mennyit kereshet egy pályakezdő ezeken a területeken.
Lássuk!

A Diplomás Pályakövetési Rendszer kutatása a 2017-2018-ban végzettek adatait mutatja be.

1. A Gazdaságtudományi képzési terület adja az idei felvételizők által 10 legnépszerűbbnek tartott szak felét

A legnépszerűbb idén is a gazdaságtudományi képzési terület volt.
Aki ezen a területen végez, az körülbelül havi bruttó 357 ezer forintos kezdő fizetésre számíthat. Haa jelentkezési számokat tovább bontjuk szakokra (a TOP 10 szak listája alapján):

1. a gazdálkodási és menedzsment szak, ahol a végzettek bruttó havi kezdő átlagjövedelme 378 ezer forint. A legtöbbet a CORVINUS-on végzett hallgatók kaphatják, az ő kezdő fizetésük nagyjából 492 ezer forint. Az egyes intézményeken végzettek fizetése között akár 120 ezer forintos eltérés is lehet.

4. a kereskedelem és marketing szak. Az itt végző hallgatók 333 ezer forint bruttó havi átlag jövedelemre számíthatnak pályakezdőként. Legnagyobb összeget a Széchenyi István Egyetem volt   hallgatói vihetik haza. Ők havi 416 ezer forintot kereshetnek kezdetben.

6. a pénzügy és számvitel szak végzett hallgatói bruttó havi 394 ezer forintos átlag jövedelemmel kezdhetnek a munkaerőpiacon. Itt is magasan a CORVINUS volt diákjai kereshetik a legtöbbet: 496 ezer forintot.

8. a nemzetközi gazdálkodás szak. A kezdő átlagjövedelem számukra bruttó havi 424 ezer forint. A legjobban a Miskolci Egyetem végzettjei keresnek, ők akár 565 ezres kezdőfizuval is számolhatnak. Ezen a szakon azonban már a 200 ezret is elérheti a fizetések közötti különbség, ugyanis a Pécsi Egyetemen 366 ezer forint az átlag kereset.

10. a turizmus-vendéglátás szak: ezen a szakon végzett hallgatók bruttó havi átlagjövedelme 298 ezer forint. Nem sokkal (a BGE-hez képest), de itt is a CORVINUS áll az első helyen 353 ezer forintos bérezéssel.

2. A Bölcsészettudományi képzési terület legnépszerűbb szakja

A második legnépszerübb képzési terület a bölcsészettudományi, melynek csupán egy szakja került be a 10-es listába, méghozzá a pszichológia. Míg az alap bölcsészettudományi fizetés havi bruttó 284 ezer forint, addig ez pszichológián 274 ezer forint. A legtöbbet az ELTE-n kereshetik 308-ezerrel.

3. A Műszaki képzési terület a harmadik legtöbb jelentkezőt vonzotta

Dobogós lett a műszaki képzési terület is, ahol az átlagjövedelem 429 ezer forint. A terület érdekessége, hogy nincs jelentős eltérés az egyes intézményekben végzettek fizetése között. Lehet ez állhat a mögött, hogy egyetlen szakja sem került be a TOP 10 közé idén.

Pályaválasztás során nem árt, ha tudjuk, mennyit kereshetünk az adott diplomával, de ne ez legyen az elsődleges szempont!
Pályaválasztás során nem árt, ha tudjuk, mennyit kereshetünk az adott diplomával, de ne ez legyen az elsődleges szempont!Fotó / Cultura Creative / Seb Oliver

4. A Pedagógusképzés képzési terület legnépszerűbb szakja

Negyedik helyen áll a pedagógusképzés, aminek elvégzésével körülbelül 226 ezer forintos fizetéssel lehet számolni. A 7. legnépszerűbb szak is ehhez a képzési területhez kapcsolódik, mégpedig a gyógypedagógia, ahol 242 ezer forint az átlagbér, és szinte minden egyetemen hasonló a jövedelem.

5. Orvos- és egészségtudomány képzési terület

Az orvos- és egészségtudományi terület is egyre népszerűbb, melyet mi sem igazol jobban, mint hogy a top szakok között harmadik lett az ápolás és betegellátás. Az itt végzettek bruttó havi átlagjövedelem 286 ezer forint. Ezen a szakon a Szegedi Tudományegyetem frissdiplomásai vihetik haza a legtöbbet 306 ezer forinttal.

6. Informatika képzési terület

Az informatika képzési terület magasan az egyik legjövedelmezőbb szegmens a felsőoktatásban, ugyanis az átlag havi bruttó kereset 488 ezer forint, a mérnökinformatikai szakon pedig - ami a TOP 10 szak közül az 5. helyen szerepel - 521 ezer forint. Azonban egyes intézmények végzettjei, mint például a BME-n végzett volt hallgatók akár a 607 ezer forintos kezdő átlagbért is elérhetik pályakezdőként.

Bár a társadalomtudomány képzési terület nem került be a TOP 6-ba, de a szakoknál innen került ki a 9. helyezett: a kommunikáció és médiatudomány, ahol 263 ezer forint a kezdő átlagbér és az ELTE-n végzettek kereshetik meg a legtöbbet, 311 ezer forinttal.

Az adatok szerint idén 11 százalékkal jelentkeztek többen a felsőoktatásba és a modellt váltott egyetemek népszerűsége is egyre növekszik.

A felvételi adatokból az látszik, hogy nem minden a fizetés, ugyanis a manapság legjövedelmezőbb terület az informatika, és mégis csak egy szak került be a listába, méghozzá az 5. helyen, és a képzési terület is csupán a 6. helyet csípte el.

Ne feledjétek, április 19-étől újra megnyílik az e-felvételi, amikor is lehetőségetek lesz:

  • a hiánypótlásra (bizonyos dokumentumok feltöltése),
  • a sorrendmódosításra,
  • a jelentkezési hely(ek) visszavonására,
  • adatmódosításra,-pótlásra.