Minden, amit egyetemistaként az adózásról tudni kell

Ösztöndíjak, diákmunka, fizetett szakmai gyakorlat. Ha nem tudod mi után mennyit kell adóznod, akkor most segítünk eligazodni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rád eső pontjai között.

Jó hír azok számára, akik egyetemi éveik alatt tanulmányi vagy szociális ösztöndíjban részesülnek, hogy nincs adófizetési kötelezettségük az állam felé. A tanulás mellett viszont ha te is dolgozol, akkor jó ha tisztában vagy milyen adófizetési kötelezettségekkel kell elszámolnod a NAV részére.

Ha iskolaszövetkezethez csatlakozolAz iskolaszövetkezet tagjaként bruttó fizetésed után 15 százalék személyi jövedelemadót kell teljesítened. Ezt az iskolaszövetkezetek előre levonják és már nettó munkabért kapsz kézhez. Ennek megfelelően fel kell tüntetni a következő évi szja-bevallásban a NAV felé. Jó hír tehát, hogy járulékfizetési kötelezettség nincsen.

MunkaviszonyAdózási szempontból a diákok munkaviszonyából származó jövedelme nem kivétel a többi bérjövedelem közül. Tehát a 15 százalékos személyi jövedelemadón kívül a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék is levonásra kerül. Ennek értelmében viszont igénybe veheted a táppénzt, sőt a nyugdíjszámításnál is figyelembe veszik. Természetesen ezzel sincs tennivalód az szja-bevalláson kívül, hiszen a munkáltatód levonja az összeget és elszámol a NAV felé, te pedig nettó munkabért kapsz meg.

Megbízási szerződésA megbízási szerződéssel végzett munka során fizetésed önálló tevékenységből származó jövedelemként adóköteles. Az önálló tevékenységből származó bevétellel szemben költséget lehet elszámolni. Ez azért kedvező, mert a költség nem tartozik az adóalapba, hiszen csak a jövedelem után kell adózni. Választhatod a tételes költségelszámolást, mely értelmében el kell számolnod a költségeket bizonyító számlákkal. A másik opció a 10 százalékos költséghányad, melyhez nincs szükség számlákra és a bevétel 90 százaléka minősül jövedelemnek, ami után 15 százalékos szja adót kell fizetni.
Társadalombiztosítási járulékot csak abban az esetben kell fizetni, ha a havi díjazás eléri a minimálbér összegének 30 százalékát. Jelenleg a minimálbér összege: 161 000 forint, melynek 30 százaléka 48 300 forint. Ezeket a foglalkoztató vonja le és vallja be a NAV-hoz, neked az szja-bevalláson kívül nincs tennivalód.

Egyszerűsített foglalkoztatásIde tartoznak a mezőgazdasági, turisztikai idénymunkák és az alkalmi munkák is. Ebben az esetben a munkáltató fizeti a közterhet. Szja-bevallást pedig csak a napi nettó 12 000 forint feletti jövedelem esetén kell benyújtani.
Háztartási munkaA háztartási munka után nem kell személyi jövedelemadót és járulékot fizetni, tehát szja-bevallást sem kell készíteni. A bejelentés, valamint a regisztrációs díj megfizetése a munkáltató feladata. Mi számít háztartási munkának? Például a korrepetálás, gyermekfelügyelet, lakás takarítása, főzés, otthoni ápolás, házvezetés, kertgondozás. Ezek csak akkor számítanak háztartási munkának, ha a természetes személlyel egy háztartásában élők vagy közeli hozzátartozói számára végzi.

Mindezektől az adóterhektől viszont hamarosan mentesülhetnek a 25 év alatti fiatalok, a 2022-től bevezetésre kerülő adókedvezménynek köszönhetően.