Több száz milliárd Diákhitelre - te is igénybe vetted?

Rekordot döntött a Diákhitel, ugyanis a 2019-es évben kötött szerződések számát tavaly megháromszorozta, valamint tavaly fordult elő először, hogy a harminc milliárd forintot is jóval meghaladta a folyósított diákhitelek összege.

Mint ahogy arról már mi is beszámoltunk a Diákhiteleket a legutóbbi időszakban meglehetősen előnyös volt igénybe venni, ugyanis kamatmentes mind a képzési költségre felvehető Diákhitel2 mind a szabad felhasználású Diákhitel Plusz is kamatmentesen vehető fel. Emellett változatlanul rekordalacsony, 1,99 százalékos kamattal igényelhető a Diákhitel1. Ezeket a kedvezményeket június 30-ig még biztosan fenntartja a diákhiteleket biztosító, egyedülálló modell szerint működő központ.

Az új szerződések több mint kétharmadát, a 2020. május 1-jétől elérhető, szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz tette ki.

Az idén húszéves Diákhitel Központ a több mint 31 milliárd forintos múlt évi kihelyezésével az általuk folyósított hitelek összértéke immár átlépte a 400 milliárd forintot.

A koronavírus-járvány okozta munkaerőpiaci nehézségek, mint például a tanulás melletti beszűkült munkavállalási lehetőségek is közrejátszottak abban, hogy 80 százalékban igényelték a maximális hitelt az egyetemi, főiskolai hallgatók.

Magyar Péter vezérigazgató szerint ebben az évben új rekord dőlhet meg, mivel május 31-től igényelhető lesz a szak- és felnőttképzési hitel is, ami tovább bővíti azok körét, akik élhetnek a diákhitelezés által biztosított támogatással.

A kamatmentes Képzési Hitel 2-ből – ahogyan a Diákhitel 2-ből is – a képzési költségek egésze fedezhető.
A Képzési Hitel 1 szabad felhasználású lesz, 1,99 százalékos kamat mellett, a havi maximális mértéke pedig 150 ezer forint. Ez azoknak nyújt majd nagy segítséget, akik eddig anyagi okokból nem tudtak elsajátítani új szakmát vagy részt venni a felnőttképzésben.
A felnőtt- és szakképzési hitelt a 18 és 55 év közöttiek vehetik igénybe maximum tíz éves futamidővel.

A cikk a világgazdaság írása alapján készült.