A bitcoin story III. - hogyan jussunk hozzá?

A kriptovaluták megismerése után, a bitcoin minden előnyének és hátrányának kitárgyalását követően most nézzük meg, hogyan juthatunk hozzá, akár mi magunk is.

Hogyan tehetek szert bitcoinra?
A hagyományos tőzsdepiacokkal ellentétben, bitcoinokhoz mi magunk is könnyedén hozzájuthatunk. Legális megszerzéséhez rengeteg mód közül választhatunk.


MegvásárolhatomA bitcoinok vásárlásának első feltétele az úgynevezett aktív pénztárca beszerzése. A bitcoin wallet, vagyis tárca valójában egy olyan szoftver, ami „tárolja" a bitcoinokat. Természetesen nem az általunk ismert pénz tárolásáról van szó, mint például a bankszámlák esetén. Van egy privát kulcs, ami egy titkos karaktersor minden általam birtokolt bitcoin címhez. A bitcoin megvásárlására háromféle mód lehetséges.

  • Bitcoin váltása a tőzsdén keresztül: A tőzsdén a befektetők leadják megbízásaikat. Megadják mennyi kriptodevizát szeretnének venni vagy eladni, és azt is, hogy mennyiért. A tőzsde a felhasználók kéréseit a megbízási könyvben rögzíti.
  • BTC automatákból: A bitcoin vásárlásának egyik legnépszerűbb módja Magyarországon is a bitcoin automaták használata. Ezek a hagyományos ATM-hez hasonló, készpénzes bitcoin valutaváltók. Az automatán keresztül bitcoint adhatunk el vagy vásárolhatunk meg. Budapesten kívül más városokban is elérhetőek, a te közeledben van már?
  • Személyesen: Amennyiben találsz valakit, aki bitcoint szeretne cserélni személyesen is megtehetitek a bitcoin pénztárcán keresztül. Itt hívjuk fel a figyelmet, hogy mindig körültekintőnek kell lenned a forrást tekintve, csak megbízható oldalakat használj, legyél jól informált és figyelmes, hogy elkerüld a csalásokat!
Annak ellenére, hogy a bányász szoftver szabadon letölthető az internetről, szükség van hozzá egy speciális ASIC chipre, amelynek beszerzéséhez már mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.
Annak ellenére, hogy a bányász szoftver szabadon letölthető az internetről, szükség van hozzá egy speciális ASIC chipre, amelynek beszerzéséhez már mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.Fotó / Shutterstock

Válthatom és cserélhetemBitcoinokat számos szolgáltatás segítségével vásárolhatsz forintért, euróért vagy dollárért. A kulcs itt is a hitelesített projektek közé tartozó oldalak használata. Ahogy a személyes vételnél is említettük, legyél körültekintő és csak megbízható oldalakra regisztálj. Szintén figyelni kell a tranzakciós költségekre is, amely általában 5% körül változik.
BányászhatomA bányászat a számítógépek számítási kapacitásának tranzakció-feldolgozásra való használatát jelenti. A bitcoin-bányászatnak nagy szerepe van a fizetési hálózat biztonságának megteremtésében. Ezért a hasznos szolgáltatásért cserében jutalmat biztosít a felhasználóknak. Minden 10 percben jön egy új blokk. Aki az új blokkot kibányássza, 12,5 BTC jutalmat kap. Még mielőtt feladnád a jelenlegi karriered és bitcoin bányásznak állsz, sok mindent mérlegelned kell. Annak ellenére, hogy a bányász szoftver szabadon letölthető az internetről, szükség van hozzá egy speciális ASIC chipre, melynek beszerzéséhez már mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.
Ezen kívül a gépek 80-82 decibelen üzemelnek, ami szinte megegyezik a metró hangjával, tehát ha a hálószobádba szánod, gondold át a nyugodt álmokért. A gépek nagyon nagy hőt is termelnek, ami hősugárzó helyett Szibériában jól jöhet, de normál esetben ezt a hőt ki kell vezetni a térségből. Tekintve, hogy a gépeknek folyamatosan bekapcsolt online állapotban kell lennie a stabil internetkapcsolat sem utolsó szempont. Mindezek pedig jócskán megnövelik a fogyasztási költségeket. Annak pedig, hogy egy otthoni számítógéppel egy teljes blokkot egyedül kibányásszanak, nagyon alacsony az esélye. A blokk bányászat általában csak a nagy szerverparkoknak éri meg.


Mérlegelj és hozd meg a legjobb döntést számodra! Legyél jól informált és pénzügyileg tudatos!