Ezt biztos nem tudtad a hiteltörlesztésről

Pályakezdőként a legtöbben személyi kölcsönnel tudnak szert tenni arra a bizonyos álomautóra vagy házra. Ha te is gondolkoztál már a hitel felvételen, akkor ezt mindenképp olvasd el előtte!

Mire jó a hitel?A vállalatok életében a beruházásokat gyakran banki hitelből finanszírozzák, amelyet a jövőben képződő pénzáramokból fogják törleszteni. Hasonlóan történik nálad is. Meg szeretnél vásárolni egy új laptopot, például a sikeresebb tanulmányok érdekében (tehát beruházol), amit az ezzel generált magasabb ösztöndíjjal visszafizetsz a jövőben. HallgatókéntDiákhitelfelvételére van a leginkább lehetőséged.

Mikor vehetek fel hitelt?

A személyi kölcsönnek személyi feltételei vannak. Nagykorúnak, azaz minimum 18 évesnek és cselekvőképesnek kell lenned. Megfelelő és magas jövedelemre van szükséged. A jogszabályok szerint ma már nem lehet úgy hitelt felvenni, hogy nincs munkavégzésből vagy nyugdíjból származó fix, rendszeres jövedelmed. A munkahelyen eltöltött idő hossza viszont, bankonként és hiteltípusonként is változik, jellemzően minimum három hónapos munkaviszony szükséges

Mennyit kell fizetnem havonta?A visszafizetés mértékét a törlesztőrészlet mutatja meg. A törlesztőrészlet a hiteladós (azaz te, aki felvette a hitelt) adósságszolgálati kötelezettségét jelenti. Magába foglalja a felvett hitel összegéből esedékes tőketörlesztést és a kamatot is.

Mi az a türelmi idő?Nagyobb összegű hitelek esetén sokszor felkínálják a türelmi idős törlesztésű hitelt. Ez azt jelenti türelmi idő alatt nem kell fizetni? Nem! A kamatot minden esetben, ekkor is fizetni kell, de még nincs tőketörlesztési kötelezettség, tehát alacsonyabb a részlet összege.

A hitelfelvétel egy komoly döntés, ezért érdemes minden eshetőséget átgondolni, mielőtt belevágunk.
A hitelfelvétel egy komoly döntés, ezért érdemes minden eshetőséget átgondolni, mielőtt belevágunk.Fotó / Shutterstock

Hogyan kell törlesztenem?A hiteltörlesztésnek több módja is lehet, nézzük meg a lakossági hitelek legjellemzőbb eseteit.

1. Annuitásos (azonos nagyságú részletekből álló) hitel

A hitel részlete ugyanakkora minden visszafizetés során. A leggyakrabban ezt használják, hiszen kiszámítható és előre lehet vele kalkulálni. A részlet összegében kezdetben viszonylag nagy összegű kamat kerül megfizetésre, a fennmaradó rész tőketörlesztésre fordítódik. Ahogy csökken a fennmaradó hiteltartozás, egyre csökken a felszámított kamat is, illetve a törlesztett tőke összege ezzel ellentétesen nő. A futamidő végén a részlet kamattartalma viszonylag alacsony, tőketartalma magas.

2. Lejáratkor egy összegben törlesztő hitel

Részletfizetéskor a teljes hitel összege után csak a kamatot kell fizetni. Például egy 100.000 forintos telefon esetén 10 százalékos kamat mellett mindig 10.000 forintot kell kiegyenlíteni. Így a törlesztés nagysága minden évben ugyanakkora. A hiteltartozás összege megegyezik a teljes hitel összegével, ezért a tőkét, vagyis a 100.000 forintot csak a futamidő végén egy összegben kell törleszteni.

3. Egyenletes tőketörlesztésű hitel

A hiteltartozás minden évben ugyanakkora összeggel csökken, emiatt a fizetendő kamat nagysága is csökken, vagyis a részlet összege a lejárathoz közeledve egyre kisebb lesz.

A hitel sok esetben nyújthat megoldást financiális céljaink elérését illetően. Mielőtt azonban belevágnál, mindenről informálódj megfelelően, mérlegeld a körülményeket, érdeklődj és legyél te is pénzügyileg tudatos!