Hogyan kell adóznunk a kriptovaluták után?

Korábbi cikkeinkben jó alaposan körbejártuk a kriptovaluták témakörét és szó volt már az egyetemistákat érintő adózásról is. Mossuk össze a kettőt és nézzük meg mi vonatkozik a kriptovaluták adózására.

Mit ír a törvény?

Kiss Zoltán, a Pénzügyminisztérium Jövedelemadók és Járulékok Főosztályának osztályvezetőjének a SZAKma folyóiratban megjelent cikke segít tisztán látni a kriptovaluták adózási kérdéseiben. Az SZJA törvény külön nem nevesíti a kriptovalutákat, ugyanakkor az általános szabályok alkalmazásával egyértelműen kiderül, mikor és mennyivel kell elszámolni a NAV felé.

Fel kell tüntetni az adóbevallásunkban?

Persze! A kriptovalutákból származó nyereséggelvagyonunk gyarapszik, tehát ugyanúgy jövedelemnek tekinthető, ami után személyi jövedelemadót kell fizetni. Az sem lényeges, hogy egy magyar hallgató külföldi bitcointőzsde-honlapról szerezte jövedelmét, hiszen a magánszemélyek adókötelezettsége teljes körű. A világ bármely pontjáról is származzon jövedelmünk, Magyarországon adókötelesnek számít. Természetesen meg kell vizsgálni a két ország közötti adózásról szóló egyezményeket, a kettős adóztatás elkerülése végett. Ezen iratokban szintén nincs definiálva a kriptovaluta, ezért az egyéb jövedelemre vonatkozó paragrafusok értelmezendők rá.

Ha kriptovaluta befektetésben gondolkozol, informálódj széleskörűen.
Ha kriptovaluta befektetésben gondolkozol, informálódj széleskörűen.Fotó / 123RF

Az már oké, hogy fizetni kell, na de mennyit?

Mivel értékesítésből származó jövedelemnek számít, úgy ebben az esetben is 15 százalékos SZJA fizetendő, viszont a külföldi vállalkozástól vagy társaságtól vásároltkriptovaluták eseténmég a 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adókötelezettséggel is számolnia kell a magánszemélynek. Az adóalap sem mindegy, ami a megállapított jövedelem 87 százaléka. A bevétellel szemben elszámolható a kriptovaluta megszerzésére fordított költség, ami vásárlás esetén a vételár, bányászás esetén pedig a szerzéskori szokásos piaci érték. A veszteséges ügyletek nem állíthatók szembe a nyereségesekkel és adókiegyenlítés sem lehetséges.

Már megvan mennyit, de mikor kell fizetni?

Minden esetben a magánszemélynek adóelőleg fizetési kötelezettsége keletkezik, amit ő állapít meg és fizet be a negyedév utáni hónap 12. napjáig. Ha ennek összege nem haladja meg a 10 ezer forintot, az adóév elejétől összesítve vagy az adott negyedévben, akkor az adóelőleg megfizetésének kötelezettsége alól mentességet kap.

A bitcoin tranzakciói a világon bárhonnan gyorsan végrehajthatóak és helyi készpénzre váltható.
A bitcoin tranzakciói a világon bárhonnan gyorsan végrehajthatóak és helyi készpénzre váltható.Fotó / 123RF

A bányászat önálló tevékenységnek számít

A bányászatra más szabályok vonatkoznak, mint a szimpla vásárlásra, ugyanis azt önálló tevékenységből származó jövedelemként ismeri el a törvény. Tehát a bevétellel szemben költségelszámolás alkalmazható. Vagy a szokásos 10 százalékos költséghányad elszámolásával vagy pedig a számlák gyűjtögetésével tényleges költségelszámolás alkalmazható.

Mi számolható el költségként?

Kizárólag a tevékenység folytatásához szorosan kapcsolódó, adóévben beszerzett és igazolt kiadás, mint például a bányászathoz szükséges hardver, szoftver és ezek működési költségei, vagyis a villamos energia költsége.

Amennyiben tehát kriptovaluta befektetésben gondolkozol, informálódj széleskörűen, tájékozódj megfelelően és érdeklődj pontosan. Legyél te is pénzügyileg tudatos!