Mi az az NFT?

A kriptopénzek eddig még kevésbé ismert eszközeit képezik az NFT-k, a non-fungible tokenek, azaz a nem helyettesíthető zsetonok. Nem hallottál még róluk? Akkor olvass tovább, hogy te se maradj le a legújabb pénzügyi trendekről.


Ha egy műalkotásról beszélünk, akkor magától értetődik, hogy amíg a párizsi Louvre-ban kiállított eredeti Mona Lisa értéke megközelítőleg 2,67 milliárd dollár lehet, addig a szuvenír boltban vett másolatához már 10 dollárért is hozzájuthatunk. Az online térben viszont más a helyzet. Gondolj bele egy napon mennyi képet, zenét, GIF-et szoktál küldeni, másolni, sokszorosítani, nehéz lenne kibogozni, melyik az eredeti. Azonban a blokklánc technológiának köszönhetően megjelentek a non-fungible, vagyis a nem helyettesíthető tokenek.

Különlegesség korlátozott mennyiségbenEgy NFT létrehozásánál meg kell határozni, mitől lesz az új digitális eszköz egyedi és különleges. Ezt úgynevezett meta-adatoknak nevezzük, amelyek nélkülözhetetlenek és megváltoztathatatlanok egy NFT esetében. Ez pont olyan, mint a Mona Lisa-hoz tartozó papírok, amelyek leírják a méreteit, megadja ki az alkotó, mivel és mikor készült a kép. Ahogy a festményekből is egyetlen eredeti darab szokott készülni, az NFT létrehozáskor is megadhatja a fejlesztő, hogy hány darabszámmal indítsa el a tokent. Így kizárólag az általa meghatározott korlátozott mennyiségben érhetőek el. Legyen szó videóról, képről, GIF-ről, játékről, vagy zenéről, egy ilyen token bármilyen formátumban létrehozható.

Gondolnád, hogy ezt a képet 69 millió dollárért sikerült elárverezni?Fotó / Mike Winklemann: Everydays: the first 500 days

Jelentőségük a mindennapokbanA digitális világ egyik legnagyobb csalási lehetősége, hogy bármi könnyen másolható és sokszorosítható. Így például az NFT remek megoldás a digitális művészeti alkotásokra, egy belépő vagy koncertjegyre, bármilyen olyan eseményre, ahol a hamisítás probléma lehet. A videojátékok fanatikusai szintén kihasználhatják az NFT adta lehetőségeket. A játék során egyedileg létrehozott karakterük, azok viselete és fegyvereik NFT-vé válhat így könnyen levédethető szinte bármi. Az első NFT-ket az Ethereum blokkláncán hozták létre. Az NFT-k nagy újdonsága az, hogy szinte bármit tokenizálhatunk, legyen az a való világban megjelenő tárgy vagy ingatlan. Bármiből lehet egyedi, digitális érték, ami azonosítható, átadható, de nem másolható és nem osztható. Az NFT-k jövője még csak most kezdődik. Egyre több vállalat bocsátja ki digitális tokenjeiket, amit ugyanúgy cserélgethetnek és gyűjthetnek az emberek, mint a való világban.

Mennyit fizetnél Lebron James zsákolásáért?Egy Formula 1-es autó digitális változatát például több, mint százezer dollárért kelt el. Donald Trumpról készült karikatúra viszont túlszárnyalja, ugyanis NFT-jét 6,6 millió dollárért vették meg. Az NBA csapatai is útjára bocsátottak digitális kosárlabda kártyákat és Lebron James zsákolása is árverésre került már, 200 ezer dollárért. Sőt a Nike is hozott már létre digitális cipőket. Jack Dorsey, a Twitter társalapítója és CEO-ja az első tweetjét NFT-ként 2,5 millió dollárért adta el. Mike Winklemann: Everydays: the first 500 days című munkáját 69 millió dollárért sikerült elárverezni. Winklemann 2007 május 1-től kezdve minden nap készített egy digitális műalkotást, és a 13 és fél év alatt összegyűlt 5000 darabból összegyúrt NFT-t ajánlotta fel árverésre.

Lebron James zsákolásaFotó / Getty Images

Naponta jelennek meg újabbnál újabb befektetési lehetőségek a pénzpiacon. Érdekes figyelemmel kísérni az arany standardtől, hogyan jutunk el a digitális pénzek világáig, de ne feledd, a gyorsan változó piaci körülmények és nagy haszon reménye pontosan ugyanolyan magas mértékben rejt kockázatokat is. Napjainkban látható milyen könnyen változik a kriptovaluták árfolyama egyik napról a másikra. Éppen ezért érdeklődj, tájékozódj és legyél te is mindig pénzügyileg tudatos!