Csak a GDP létezik, vagy mire jó az SNA többi mutatója?

Az előző cikkünkben a GDP és Big Mac-indexet mutattuk be és néztük meg a hiányosságait. Mielőtt az új indexek vizsgálatába kezdenénk vessünk egy pillantást az SNA más mérőszámaira is.

GDP, ISEW, GPI, HDI és társaitól kezdve egészen a Big Mac-indexig, bizonyára neked is ismerősen csengenek ezek a megnevezések. Az országok gazdaságainak és a jóléti társadalmak összehasonlítására több mutató is létezik, de nem tudod melyik, mit mutat meg pontosan? Cikkünkből kiderül, melyiket mikor használják, mi az előnyük és a hátrányuk!

Mielőtt az új típusú és a fenntarthatósági mérőszámok vizsgálatába kezdenénk, nézzük meg a hagyományos SNA rendszerben megjelenő mutatók egy részét. Tisztázzuk miképp tudhatjuk meg egy ország gazdasági fejlettségét és választ keresünk arra is, mi indokolja az ezektől eltérő fenntarthatósági mutatók számítását is.

Mire jó az SNA többi mutatója?

A fejlett piacgazdaságokban a nemzetgazdasági teljesítmények számbavételére az SNA (System of National Accounts, azaz Nemzeti Számlák Rendszere) rendszert használják. Ez egy adott időszak alatt, ami általában 1 év, a gazdálkodó szervezetek teljesítményét méri. Összesen hét mutatója van, melyek közül a legismertebb az előző cikkben is részletesen kifejtett GDP. Most lássunk pár másikat is a többi közül.

A GDP kistesója, a bruttó kibocsátás

A Gross Output (GO), vagyis bruttó kibocsátásból származtatható az összes többi SNA mérőszám. Mit mutat meg az értéke? A GO számegy adott évben, egy adott ország területén megtermelt összes termék és szolgáltatás pénzben kifejezett értékét jelenti. Mi ezzel a probléma? Az, hogy így egy halmozott értéket kapunk, hiszen a korábbi és a későbbi termelési folyamatok pénzben kifejezett értékét többszörösen tartalmazza. Vegyünk egy leegyszerűsített példát a sör készítése kapcsán. 1000 pénzegységnyi árpát termelnek, amiből 1200 pénzegységnyi maláta lesz és a végén 1500 pénzegységnyi sört kapunk. Az értékeket összeadva 3700 lesz a GO értéke, de láthatjuk, hogy ebben háromszor szerepel az árpa és kétszer a maláta értéke.

Az egyes mérőszámok más-más értéket mutatnak, hiszen ahogy az egyszerű példákból is láthattuk nem ugyanaz a kiindulási pont és mást vesznek figyelembe.
Az egyes mérőszámok más-más értéket mutatnak, hiszen ahogy az egyszerű példákból is láthattuk nem ugyanaz a kiindulási pont és mást vesznek figyelembe.Fotó / Shutterstock

A GDP párja, a nettó hazai termék  

Ha a GDP bruttó hazai terméket jelent, akkor nem nehéz kitalálni, hogy a párja a nettó hazai termék lesz, tehát az NDP (Net Domestic Product). Az NDP segítségével már egy kicsit valóságosabb képet kapunk arról, mennyit is fejlődött az ország egy év alatt. Ugyanis a GDP-vel ellentétben ebben az esetben kizárólag az új termékek és szolgáltatások értékeiből számítjuk a mutatót. Tehát ha például egy országos iskolákat fejlesztő projekt indul, akkor a GDP esetén beszámításra kerül az új iskolák felépítésének értéke és a már meglévő, de felújított iskolák értéke is. Az NDP esetén le kell vonni azamortizációt, tehát csak az újonnan felépített iskolát vesszük figyelembe a kiszámítása során.

Ami még maradt

Másik négy mutató maradt az SNA rendszerből, amelyek segítségével más szemszögből közelíthetjük meg az országok gazdasági helyzetét és a lakosság gazdagságát. A bruttó nemzeti jövedelem (GNI) szó szerint a lakosság gazdagságát mutatja meg, hiszen egy adott ország állampolgárainak összes jövedelmét veszi figyelembe. Tehát ha egyetem mellett diákmunkát vállaltál, akkor a te hozzáadott értéked is megjelenik a mutatószámban és minden egyéb beáramló tényezőjövedelem is, a munkabér mellett: a kamat, osztalék, profit vagy járadék.
A nettó nemzeti jövedelem (NNI) értékét, az NDP-hez hasonlóan kaphatjuk meg. A GNI-ből levont amortizációval számolható ki.
Az utolsó páros pedig a bruttó és nettó nemzeti rendelkezésre álló jövedelem (GNDI és NNDI). Ez abban tér el az eddigiektől, hogy figyelembe kell venni az országok között mozgó transzfereket is. Transzfer alatt az ellenszolgáltatás nélküli juttatásokat értjük, mint például ajándék esetében. Például, ha az amerikai nagybácsid a szülinapodra 100 dollárt átutal a bankszámládra, akkor ezzel a GNDI mérőszáma is növekszik.

Na de akkor hol az igazság?Az SNA mérőszámok alapvető információkat biztosítanak ahhoz, hogy megértsük és tisztában legyünk egyes országok gazdasági helyzetével és annak alakulásával, ami a mi életünkre is nagymértékben hatással van. Az egyes mérőszámok más-más értéket mutatnak, hiszen ahogy az egyszerű példákból is láthattuk nem ugyanaz a kiindulási pont és mást vesznek figyelembe. Ettől függetlenül mindegyik érték helyes és nekünk kell tudni értelmezni, helyén kezelni őket.

Érdeklődj, tájékozódj és legyél te is pénzügyileg tudatos az UniLife cikkeivel!