Ha utazol, utazz biztonságosan! - Az utasbiztosítások nyomában

Egy utazás sok izgalmat tartogat és rengeteg mindent rejt magába. Azonban előfordul, hogy a dolgok nem úgy alakulnak és szükséged lenne segítségre, de nem tudod kihez fordulj, vagy mihez nyúlj, ha bármi történne. Az utasbiztosítás erre a megfelelő megoldás! Nem tudod mire jó? Segítünk!

A legtöbbször akkor gondolunk utasbiztosítás megkötésére, amikor síelni megyünk, vagy tudjuk, hogy olyan aktív szórakozásban lehet részünk, ami némi veszéllyel is jár. Azonban legyen szó akár tengerparti nyaralásról, városnézésről vagy bármilyen biztonságosnak tűnő úticélról, megeshet, hogy betegek leszünk, balesetet szenvedünk, vagy egyéb nem várt eseményt szenvedünk el. Ezeket az itthoni környezetben elég könnyen orvosolja az ember, azonban külföldön már egészen más a helyzet.
Mire jó az utasbiztosítás?Ezek a biztosítási termékek egy meghatározott összeggel biztosítják tulajdonosukat, legyen szó sürgősségi betegellátásról, balesetről, vagy éppen olyan helyzetekről, amikor jogi segítségre van szükségünk. Az, hogy az adott biztosítás mire nyújt fedezetet mindig egyedi konstrukció függvénye.
Külföldön a legegyszerűbb kórházi kezelés, legyen szó akár egy gyomorrontásról, vagy egy apró baleseti sérülés ellátásáról, igen tetemes összegekbe kerülhet. A biztosítási összeg ehhez képest töredék havidíja pontosan az ilyen helyzeteket igyekszik feloldani. Átvállalja a biztosítottra háruló terhek bizonyos részét, ezáltal nem a saját zsebünkből kell kiemelnünk akár több százezer forintos összegeket.
A legtöbb biztosító az alapszolgáltatásokon felül továbbá már rendelkezik egyéb assistance szolgáltatással is. Ennek igénybevételével váratlan helyzetekben is olyan fontos információkat kaphatunk, ami egy kritikus ponton hatalmas segítséget és könnyebbséget jelenthet.

A legtöbb utasbiztosítási szerződés több szolgáltatást tartalmaz egyszerre.
A legtöbb utasbiztosítási szerződés több szolgáltatást tartalmaz egyszerre.Fotó / 123RF

Ne csak magad, de a poggyászodat is biztosítsd!

Azon túlmenően, hogy a saját testi épségedre ügyelve biztosítást kötsz, érdemes a csomagjaidat is védeni, hiszen hallottunk már olyan történeteket, ahol eltűntek poggyászok, felcserélődtek bőröndök. Ilyen eseteben pedig jó érzés tudni, hogy a káresemény bekövetkeztekor van hova fordulni.
Egy poggyászbiztosítás során érdemes megnézni, hogy a biztosító mekkora összegig biztosítja a csomagunkat, illetve, hogy milyen értéktárgyak számítana bele és mi képezi a kizárásokat. Érdemes olyan poggyászbiztosítást kötni, ami tartalmaz fényképezőgép, vagy éppen videokamera biztosítást is. Amennyiben sporteszközöket is szállítunk, úgy azokra se felejtsünk el külön terméket választani!
Hogyan válasszunk jó utasbiztosítást?Rengeteg termék elérhető már a piacon, a párszázforintos összegektől egészen tízezrekig terjed a biztosítási díjak összege. A kérdés a választás előtt minden esetben az, hogy mi a cél és mit szeretnénk biztosítani az út során.
A legtöbb utasbiztosítási szerződés több szolgáltatást tartalmaz egyszerre. Általában minden szerződés alapja egy betegség és baleset esetén fedezetet nyújtó orvosi költségtérítés, egy balesetbiztosítás és általában egy poggyászbiztosítás. Az összegek aszerint változnak, hogy milyen csomagot választunk. Minél magasabb a biztosítás fedezeti díja, annál magasabb a befizetendő összeg is.
Azok a biztosítások, amelyek jogvédelmi- és felelősségi elemeket is tartalmaznak, akár legyen az óvadék, vagy ügyvédi költség magasabb díjakkal elérhetők. Léteznek továbbá olyan biztosítások is, amelyek kifejezetten váratlan helyzetekre specializálódtak, például arra, hogy fedezzék a hazaszállítás költségét egy esetleges betegség esetén.
Vigyázzatok magatokra és egymásra a nyaralások alkalmával is! Nincs még ötleted, hova utazz? Kattints ide egy kevés ihletért!