Albérletet keresel Budapesten? Itt vannak a legfrissebb adatok az árakról!

A koronavírus-járvány miatti korlátozások csökkenése után ismét felszálló ágban vannak az albérletárak.

A Rentingo.com bérbeadási platform és közösségi oldal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a korlátozások feloldása után máris erősödött a keresleti oldal fizetőképessége az albérletpiacon. A budapesti kiadó lakások havi bérleti díjai így 2021. júniusára átlagosan 144 ezer forintra emelkedtek, ráadásul ezzel párhuzamosan megkezdődött a korábban Airbnb-ként funkcionáló belvárosi lakások visszaáramlása a rövid távú kiadást célzó piacra, aminek köszönhetően a szokásostól eltérően idén júniusban is pörgött az albérletpiac. Így a nyár vége felé egyre nehezebbé válik a felsőoktatásban tanulók számára pénztárcabarát lehetőséget találni a lakásbérlésre.

Az albérletpiac még mindig nem tért vissza a pandémia előtti állapotokhoz.
Az albérletpiac még mindig nem tért vissza a pandémia előtti állapotokhoz.Fotó / 123RF

 Ennek ellenére az albérletpiac még mindig nem tért vissza a pandémia előtti állapotokhoz: tavaly júniusban a bérleti díjak még meghaladták a 162 ezer forintot. A Rentingo.com közleménye szerint a következő hónapokban attól függ a bérleti díjak alakulása, hogy a nyár folyamán mennyi belvárosi lakás tér vissza az Airbnb-s kiadáshoz, illetve hogy lesz-e jelenléti oktatás szeptembertől, aminek következtében a külföldi diákok is visszatérnek Magyarországra. Ha ezek a feltételek teljesülnek, a bérleti díjak várhatóan tovább fognak emelkedni.

A Rentingo.com szakértői így azt tanácsolják, érdemes időben elkezdeni az albérletkeresést, illetve mivel a kiadó szobák hamarabb elkelnek, szoba helyett jobban megéri először lakótársat keresni, akivel közösen lehet bérelni egy egész lakást. Emellett az esetleges negyedik hullámra való tekintettel érdemes a szerződésbe foglalni azt is, hogy az online oktatásra való visszatérés esetén felmondhassák a bérleti szerződést.

forrás: MTI