Ennyit kereshetsz a legmenőbb szakokon

Kíváncsi vagy mennyit kereshetsz majd a diplomáddal? Mutatjuk a 2021-es felvételi jelentkezései alapján a 10 legnépszerűbb szak átlagkeresetét.

A felvi.hu Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) 2017/2018-as adatai tekinthetőek meg, a diploma utáni elhelyezkedésről, a betöltött pozíciókról és átlagkeresetekről. Most összeszedtük nektek a felvételi jelentkezések alapján az idei 10 legnépszerűbb szak havi átlagkeresetét.

A lista a felvi.hu 2017/2018-as DPR adatai alapján tartalmazza a bruttó munkabérek összegét.

 Gazdálkodás és menedzsmentA gazdálkodás és menedzsment továbbra is hódít és 2021-ben ismét bezsebelhette magának a legnépszerűbb alapszakért járó díjat. Összesen 10361 fő jelentkezett rá az idei felvételi időszakban. A 2017/2018-as DPR adatok szerint pedig a végzettek havi 377 796 forint bruttó jövedelemre számíthatnak.

Kereskedelem és marketingA gazdaságtudományi képzések más ágai is hasonló népszerűségnek örvendenek. A kereskedelem és marketing szakot idén 6747 érettségiző választotta a magyarországi felsőoktatási intézmények egyikében. Közülük a friss diplomások havi 332 872 forint bruttó jövedelemre számíthatnak az egyetem befejezése után.

PszichológiaAz idei felvételi rangsor képzeletbeli dobogójának harmadik helyén a pszichológia áll, 5854 jelentkezővel. Éppen ezért a magas ponthatárokat is meg kell ugrani ahhoz, hogy évekkel később diplomával a kezedben pszichológusként léphess az álláskeresők közé nagyjából havi bruttó 274 519 forintos fizetésért.

A fiatalok körében egyre kevésbé tabu téma a mentális egészségük megvitatása.
A fiatalok körében egyre kevésbé tabu téma a mentális egészségük megvitatása.Forrás: 123rf.com

Ápolás és betegellátásAz ápolás és betegellátás szakra kicsivel több, mint öt ezren adták be jelentkezésüket, a legtöbben állami helyben reménykedve. A végzés utáni kilátások havi bruttó 287 203 forintos fizetést ígér a három évvel ezelőtti kimutatások alapján.

MérnökinformatikusA mérnökinformatikus képzés nemcsak a jelentkezések tekintetében áll kiemelkedő helyen, hanem a bérezésre sem lehet panasz. Ha ezt a szakot választottad, akkor diploma után akár félmilliós fizetésre is számíthatsz. A DPR szerint a havi bruttó átlagkereset 521 015 forint körül alakult.

Nemzetközi gazdálkodásEgy újabb gazdasági szak, ami évek óta hódít a fiatalok között, de vajon mennyi pont szükséges hozzá, hogy bekerülj? Az alábbi cikkben összeszedtük neked az elmúlt 5 év ponthatárait nemzetközi gazdálkodás alapszakon. A sikeres felvételi után pedig a motiváció erős a minél gyorsabb diploma szerzésre, hiszen akár havi bruttó 423 793 forintos átlagkereset is várhat kezdőként.

A gazdálkodás képzési terület a legnépszerübb évek óta. Nem hiába, ugyanis az itt szerzet diplomával lehet a legtöbbet keresni.
A gazdálkodás képzési terület a legnépszerübb évek óta. Nem hiába, ugyanis az itt szerzet diplomával lehet a legtöbbet keresni.Fotó / Shutterstock

Pénzügy és számvitelMár nem is meglepő, hogy újabb gazdasági képzés követi a sort, méghozzá a pénzügy és számvitel alapképzése. Havi bruttó fizetésként pedig 393 865 forinttal számolhatnak átlagban a végzettek. Érdekesség, hogy az előző évektől eltérően egy gazdaságtudományi szak, a turizmus-vendéglátás, idén nem került be a TOP 10-es listába.

Programtervező informatikusA különböző informatikus képzések még mindig élen járnak, legyen szó a felvételi arányról vagy az átlagkeresetről. Az informatika képzési terület legnépszerűbb szakjai évek óta a mérnökinformatikus, a programtervező informatikus, valamint a gazdaságinformatikus szakok. Ezek közül ha programtervező informatikusnak jelentkeztél, akkor 486 399 forintos bruttó fizetésre számíthatsz már a kezdetekben.

Kommunikáció- és médiatudományHa kommunikáció- és médiatudomány szakra jelentkeztél, akkor jobb, ha tudod mire számíthatsz a végzés utáni években. A legtöbben általában újságíróként, szerkesztőként, HR-esként, PR-osként vagy kommunikációs munkatársként szoktak elhelyezkedni. Az átlag fizetés pedig 263 458 forint körül alakul.

GazdaságinformatikusA lista végét pedig ismét egy informatikai képzés zárja. 2021-ben a TOP 10 legnépszerűbb szakok listájának tizedik helyén a gazdaságinformatika áll. A diploma utáni elhelyezkedés viszont 442 912 forintos bruttó fizetést ígér.

Ha te is a fentiek egyikére adtad be jelentkezésedet, jobb ha már most tudod, milyen kereseti lehetőségre számíthatsz a diploma után.