Megbízható Diákmunka - Így figyelj az adózásra, ha diákmelót vállalsz

A diákmunka hasznos, hiszen jó órabért fizet, amelynek majdnem az egészét kézhez kaphatod. A munkáltatók is szeretik a tanulókat, hiszen kevesebb járulékot kell utánuk fizetni. Azonban vannak olyanok, akik ezt az összeget is megspórolnák. Mutatjuk mire figyelj oda, ha diákmelót vállalsz a nyáron!

Hogyan vállalhatsz diákmunkát?

Több módja is van annak, hogy munkát találj jelenleg a piacon. A legegyszerűbb eset, ha diákszövetkezeten keresztül történik a kiszervezés. Ez esetben a szövetkezet átvállalja az ügyintézéssel járó nehézségeket, úgy, hogy neked a munkavégzésén kívül mással nem is kell foglalkoznod. A cég intézi az adóbevallást, a bejelentést, a TB-t és minden egyebet leszervez; kapcsolatot tart a munkavállalóval és ezzel jelentős időt spórol neked, mint munkavállalónak és a legtöbb terhet is leveszi a válladról.

Emellett azonban magánúton is vállalhatsz munkát. Sok esetben kecsegtető lehet az interneten talált munkalehetőségek által kínál magasabb órabér, rugalmasabb munkaidő. A legtöbb ilyen pozíció mindig nagyobb bevételt és sokkal jobb körülményeket ígér, azonban mindezt ellenőrizetlen körülmények között. Amennyiben interneten találsz magadnak egy jó kis állást, neked kell felvenned a kapcsolatot a munkáltatóval. A munkaidőd szervezése is a saját kezedbe kerül, valamint a felelősséget is minden esetben neked kell vállalnod.

Milyen veszélyei vannak a magánúton vállalt munkavégzésnek?

A magasabb órabér a legtöbb esetben azzal jár, hogy a munkáltató nem jelenti be a munkavállalót, tehát a szleng szótárával élve feketén dolgoztat. Ez esetben nem fizet adót és járulékokat a munkavállaló után és mivel nem jelensz meg a központi rendszerben, olyan, mintha nem is dolgoztál volna. Fontos továbbá tudnod, hogy aNemzeti Adó és Vámhivatal felé az a munkavállaló, aki nem diákszövetkezeten keresztül vállal munkát, a közteherviselést tekintve felnőtt munkavállalónak számít, így más adózási rendszer is vonatkozik rá.

Mennyit kell adózni a diákmunka után?

A diákszövetkezeten keresztül végzett munka is adóköteles. Ez esetben ajövedelem 15 százalékát vonják le a bérből, tehát a személyi jövedelemadót. Az iskolaszövetkezet befizeti az adóhatóságnak, ezzel letudva a diák terheit. Az így megszerzett jövedelem bejelentésköteles az éves adóbevallás során, így, ha ilyen formában dolgozol nyáron, ne felejtsd el kitölteni az SZJA nyilatkozatod!

A legbiztosabb az, ha diákszövetkezeten keresztül vállalsz munkát.
A legbiztosabb az, ha diákszövetkezeten keresztül vállalsz munkát.Fotó / Shutterstock

 Amennyiben munkaszerződést kötsz egy céggel,normál munkaviszony keretei között foglalkoztatnak majd. Ez esetben pedig, ahogy korábban is említettük, nincs különbség diák és nem diák alkalmazott között. A befolyó jövedelem bérjövedelemként lesz aposztrofálva, ezért a 15 százalékos személyi jövedelemadón kívül egy 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék is levonásra kerül. A munkáltató ez esetben belekalkulálja ezt a bérbe és ő fizeti be a NAV számára. Ezen foglalkoztatási forma keretein belül, amíg a munkaviszonyod tart, jogosult vagy egyes pénzbeli ellátásokra is, például betegség esetén táppénzre, továbbá később a nyugdíjba is beleszámít, mint munkaviszony.

Mi történik a feketén foglalkoztatás esetén?

Amennyiben a munkáltató nem jelent be, úgy fekete bérkifizetés történik, tehát nem fizet utánad sem adót, sem járulékot. A kifizetés ez esetben szinte mindig készpénzben érkezik, nem pedig számlára. Létezik olyan is, amikor egy adott munkaviszonynak csak egy része kerül bevallásra. Ilyen, ha napi nyolc órát dolgozol, de a bérpapírodon négy óra szerepel. Az ilyen munkák esetén a fizetés meghatározott, mindig fix része számlára, míg a kiegészítő jövedelem általában készpénzben érkezik. Ezt hívják szürke foglalkoztatásnak.

Ezenfoglalkoztatási formák esetén a munkáltató számára rendkívül sok buktató van, de a munkavállaló is megütheti a bokáját: mivel nem fizet személyi jövedelem adót, ő is magas összegekre büntethető.  

Mindig nézzétek meg a céget, akinél munkát vállalnátok és szerződés nélkül ne fogadjatok el semmilyen ajánlatot!

Diákmelót keresel? Itt adunk pár tippet!