Mission: Impossible? Így kezdj el gyűjteni az első lakásodra

A jövendőbeli lakásodra gyűjteni nem túl bonyolult, csak következetesen kell spórolni hónapról hónapra. Vannak azonban tippek, amikkel ezt is le lehet egyszerűsíteni.

Teljesen érthető, ha most azt gondolod: minek kezdjek el gyűjteni, úgy sincs semmi esélyem. Ez azonban szomorú hozzáállás, még akkor is, ha valamennyire jogos. Sosem tudhatod mit hoz az élet és az biztos, hogy minél hamarabb állsz neki megtakarítani, annál nagyobb összeg jön össze, mire fel akarod használni.

Döntsd el, nagyjából mennyit szeretnél összegyűjteni

Ha eddig a pontig eljutottál, akkor már valószínűleg van egy elképzelésed, hogy merre és milyen ingatlant vennél. Akár egy szakember segítségét is kérheted, hogy kiszámítsd mennyi önerőre lesz szükséged nagyjából. Szakértők azt tanácsolják, hogy lakhatásra maximum a bevételed 28 százalékát szánd, ezt is végig kell gondolni, amikor a hitelkalkulációnál havi törlesztőt kiszámolod

Döntsd el, nagyjából meddig akarsz megtakarítani

Ezen fog múlni az, hogy havonta mennyit kell majd félretenned. Természetesen itt is alapszabály, hogy a terveidet a realitásokhoz kell mérni. Vedd az elképzelt önerőt és oszd el annyival, ahány év alatt el akarsz oda jutni. Ha ezt ismét elosztod 12-vel, akkor kijön, ha egy hónapban mennyit kell félretenned. Ezt be tudod építeni a költségvetésedbe.

A jövendőbeli lakásodra gyűjteni nem túl bonyolult.
A jövendőbeli lakásodra gyűjteni nem túl bonyolult.Fotó / 123rf

Döntsd el hol tartod a pénzed

Addig is lennie kell majd valahol, amíg gyűlik, a matrac alatt biztos nem tarthatod. Ugyanúgy nem ajánlott valami kockázatosba fektetni, a legegyszerűbb, ha egy lakástakarékot vagy megtakarítási számlát választasz, hiszen valamennyit legalább addig is kamatozik neked. Állíts be az automatikus átutalást, hogy esélyed se legyen elkölteni, amit félre akarsz rakni.

Alakítsd át a költségvetésed

Lehet, hogy találnod kell majd valamilyen kisebb extra bevételi forrást, vagy át kell majd alakítanod valamennyire, hogy mire és mennyit költesz. Lehet, hogy elsőre lehetetlennek tűnik, de ha komolyak a terveid, így hatékony az előrehaladás.

Tedd félre az összes meglepi pénzt

Ha bármilyen extra bevételed van vagy esetleg pénzt kapsz ajándékba, a legjobb, ha beteszed a megtakarításaidhoz, mert ezzel is gyorsul a folyamat. Arról nem is beszélve, hogy ami nem a rendszeres bevételed része, az hiányozni sem fog a hónap végén, ha inkább félre rakod.