Költségek, amelyekkel biztosan számolnod kell az egyetemen

Az egyetem kezdete biztosan megnöveli a családi költségvetést. Mutatjuk milyen költségekkel kell számolnod és milyen bevételi lehetőségeid lehetnek.

Az egyetemre való bekerülés első pillanataiban is már számolnunk kell bizonyos költségekkel. Összegyűjtöttük neked, mivel érdemes kalkulálni.

GólyatáborA jelenlegi járványhelyzet alakulása során a szabályozások megengedik a zenés-táncos rendezvények megtartását a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. Ennek értelmében már több egyetem is bejelentette, hogy fokozott járványügyi intézkedések mellett meg fogják tartani az idei gólyatáborokat. Ezek belépő ára intézményenként eltérőek lehetnek. Akár már 15 ezer forinttól lehetőséged van megváltani a jegyeket, de inkább 30-40 ezer forinttal kalkulálj, nem beszélve az ottani étel és ital fogyasztásról. Érdeklődj intézményed Hallgatói Önkormányzatánál a pontos árakról és tervezd be nyár végi kiadásként.

Albérlet vs kollégiumA lakhatás nagyobb költségekkel fog járni, a kollégiummal viszont sok-sok tízezret spórolhatsz. Egy átlagos albérletnek az ára a rezsi költségekkel együtt inkább a 100 ezer forint felé rúg, míg egy kollégiumi szobát már néhány tízezer forintért kaphatsz. A kényelem mellett azt is mérlegeld, mennyi időt töltenél egyetemed városában. Akárhogy is döntesz, ha elkerülsz a szülői háztól a megélhetésre gondolnod kell.

Szakirodalmak és fénymásolatokA szakirodalomnak bizony borsos ára van. A könyvesbolt előtt mindenképp nézz be az egyetemi vagy városi könyvtárba, hiszen legtöbb esetben ki is tudod kölcsönözni az adott szemeszterre. Ha mégsem találtad a könyvtárban, érdeklődj a felsőbbéveseknél. Az egyetemi gólya csoportok nemcsak az ismerkedésben segítenek, hanem az ilyen helyzetekben is. Nézz szét az interneten is, antikvár oldalon lehet, hogy rábukkansz kedvező áron. Sok esetben nyomtatási vagy tanszer költséggel mindenképp számolnod kell már az első hetekben is.

SzórakozásMár a gólyatábor after és szemeszternyitó bulik alkalmával is mélyebben a zsebünkbe nyúlhatunk. Ezen kívül ott vannak, a két óra közötti kávézások, a nap végi sütizések, a pénteki mozizások, a mindennapos éttermek vagy házhozszállítások. Ha a hónap végén összeadod bizony nagy szám fog kerekedni a napi csupán pár ezer forintos tételekből.

Az egyetemi bulikat kár lenne kihagyni!
Az egyetemi bulikat kár lenne kihagyni!Fotó / 123RF

Ezekkel a költségekkel biztosan számolnod kell az egyetem első hónapjaiban is. Miből teremtheted elő? A szülői támogatás mellett, te magad is hozzájárulhatsz az egyetemi költségvetéshez, mutatjuk hogyan!

ÖsztöndíjakMinden egyetem más és más ösztöndíjakkal segíti hallgatóit, az egyetemed honlapjáról tájékozódhatsz az aktuális ösztöndíj lehetőségek leadási időszakáról és kritériumairól. Tanulmányi ösztöndíjra, csak a második félévkor lesz esélyed, de már rögtön az egyetem kezdetén is részesülhetsz támogatásokban.Szociális és közéleti ösztöndíjon kívül több intézményben lehetőség van egyszeri évkezdő támogatásra is, de a városi önkormányzatok is szokták támogatni a fiatal egyetemistákat.

DiákmunkaA diákmunka nemcsak a nyári hónapokban lehet megoldás, hanem az egyetem kezdete után is folytathatod. Hogyan tudsz egyszerre órákra járni és dolgozni? Kedvezményes tanulmányi renddel! A Neptunon keresztül könnyen igényelhető kérelemmel lehetőséged van arra, hogy az órai hiányzásokat a munkádra tekintettel ne vegyék figyelembe és ugyan úgy vizsgázhass az adott tárgyakból. Találd meg aszakodnak megfelelő munkahelyet, ami remek tapasztalatszerzés mellett, még akár akötelező szakmai gyakorlatotis kiválthatja.

DiákhitelDiákhitelt felvenni most jobban megéri, mint gondolnád. Két fajtája van, attól függően milyen célra szeretnéd felhasználni. A Diákhitel 1 és a Képzési Hitel 1 esetében tanulmányi hónaponként, már akár 150 ezer forint is igényelhető. A Diákhitel2 és a Képzési Hitel2 kizárólag képzési költség finanszírozására használható, a felnőttképzésben 500 ezer forintig, a felsőoktatásban akár a teljes tanulmányi önköltség erejéig.

Érdemes jól megtervezni a havi költségvetésedet.
Érdemes jól megtervezni a havi költségvetésedet.Fotó / 123RF

Érdeklődj, tájékozódj és legyél te is pénzügyileg tudatos! Tervezd meg te is az egyetemi kiadásaidat a UniLife-al!