Így ne legyen üres a zsebed - 5 tipp fiataloknak a pénzügyi tudatossághoz

Hogyan alapozhatod meg már fiatal korodban a jövődet pénzügyek terén? Kezdd kicsi, de fontos szokásokkal. Mutatjuk, mik a leglényegesebbek.

Lehet, hogy a pénzügyi tudatosság alapszabályai valakinek egyszerűen hangzanak, de vannak, akik már egészen fiatalon komoly bajba keverik magukat meggondolatlan, nagy döntésekkel. A gyerekkorunkban edukatív jelleggel kapott zsebpénz ritkán tanít meg bárkit is okosan gazdálkodni, a következő jó lehetőség pedig fiatal felnőtt korban jön el. Ekkor már élesben, de kisebb méretben tanulhatod, hogy kell jó döntést hozni.

Csak készpénzt használj

Ezzel a fapados megoldással könnyen leállíthatod a nagy költekezést. Ha a kezedben és a szemed előtt van az, amit kiadsz, tudatosíthatod, hogy mennyi az annyi. Ezzel szemben, ha csak kártyával vagy online vásárolsz, akkor az egész sokkal „fájdalommentesebb". Ez a módszer segít azoknak, akiknek nem a legjobb az önkontrolljuk és gyakran meggondolatlan költekezésbe keverednek.

Ha a kezedben és a szemed előtt van az, amit kiadsz, tudatosíthatod, hogy mennyi az annyi.
Ha a kezedben és a szemed előtt van az, amit kiadsz, tudatosíthatod, hogy mennyi az annyi.Fotó / 123RF

Nézd át a számláidat, előfizetéseidet

Mik azok, amiket minden hónapban rendszeresen kifizetsz? Netflix? Más appok? Telefon? Internet? Kondi bérlet? Nézd át az összes hónapról hónapra ismétlődő kiadást, hátha van köztük egy-két olyan, amitől meg tudsz szabadulni. Ha nem vagy benne biztos, próbáld ki, hogy boldogulsz nélkülük pár hónapig. Ha telefonról vagy tévéről van szó, kérdezd meg a szolgáltatót, gyakran előfordul, hogy van a tarsolyukban egy sokkal kedvezőbb ajánlat.

50/30/20 szabály

A bevételedet három részre kell osztani. Az első és legfontosabb „bödön" a szükségleteké, erre a bevételed 50 százalékát számolhatod rá. Ide tartozik az albérlet díja, az ennivaló és a rezsi. A következő, 30 százalékos kategória az életmódoddal kapcsolatos kiadások, mint a ruhák és szórakozás, étel rendelés, előfizetések. Végül 20 százalék erejéig a kötelezettségekre is gondolnod kell megtakarítások és törlesztések képében. Ha ezt követed, nagy bajba nem kerülhetsz.

Iratkozz le a hírlevelekről és ne menj „nézelődni"

Az email fiókodat elárasztó, jobbnál jobb akciókkal teli reklámok és hírlevelek mindig melegágyai annak, amikor elhiszed, hogy neked épp arra az egy dologra van halálos szükséged. A legjobb leiratkozni róluk és a kísértést egy az egyben kiiktatni. Ez a helyzet az influencerekkel is. Szabadidődben ne menj „vásárolgatni vagy „nézelődni".

Szabadidődben ne menj „vásárolgatni vagy „nézelődni".
Szabadidődben ne menj „vásárolgatni vagy „nézelődni".Fotó / 123RF

Gondolkodj megtakarításon vagy befektetésen

Bármennyire keveset keresel kezdőként vagy diákként, nagyon kicsit megtakarítani is több, mint a semmi. Később amikor már jobb fizetésed lesz, örülni fogsz, hogy nem a nulláról kell kezdened. Lehet lakástakarék, nyugdíj vagy valami merészebb is, ha van kedved kitanulni. Ha már teljesen a saját lábadon állsz, bölcs döntés, ha egy vészhelyzetekre szóló alapot is kialakítasz, amihez tényleg csak akkor nyúlsz hozzá, ha baj van.