Kulcs az önálló élethez - Így spórolj diákként!

Szeptember elején több ezer gólya kezdi meg egyetemi tanulmányait az ország különböző pontjain. A nagy izgalom és az új élmények mellett hatalmas felelősséggel is meg kell birkózniuk ezeknek a fiataloknak, ami pedig nem lenne más, mint a pénzzel való gazdálkodás.

Ha te is a gólyák táborát erősíted szeptembertől, és tudni szeretnéd, hogyan érdemes beosztani a pénzedet, akkor mindenképpen olvass tovább.

A szülői támogatás luxusa

Na jó, a luxus szó használata talán egy kicsit túlzás, hiszen a szülők általában magától értetődőnek tartják, hogy támogassák gyermekeiket tanulmányaik során. Viszont abban az esetben is, ha a lakóhelyedtől távol lévő egyetemen kezded meg a tanulmányaidat, és a szüleid anyagi támogatását élvezed, érdemes előre gondolkodni a megtakarításaiddal kapcsolatban.

Ha a szüleid anyagi támogatását élvezed, érdemes előre gondolkodni a megtakarításaiddal kapcsolatban.
Ha a szüleid anyagi támogatását élvezed, érdemes előre gondolkodni a megtakarításaiddal kapcsolatban.Fotó / 123RF

A későbbiekben rá fogsz jönni, hogy ez a felállás a legegyszerűbb módja a spórolásnak. Mindössze annyit kell tenned, hogy kitűzöl magad elé egy fix összeget, amit minden hónapban félreteszel. A pontos összeg megválasztása rád van bízva, a lényeg az, hogy minden hónapban legalább ennyivel gyarapodjon a megtakarításod.

Dolgozni egyetem mellett? Nem lehetetlen!

Manapság egyre több fiatal vállal valamilyen diák vagy gyakornoki munkát egyetemi tanulmányai mellett, ami a tapasztalatszerzés mellett természetesen egy remek pénzkeresési lehetőség is. Itt szintén működik az előző pontban javasolt módszer, ha kitűzöl magad elé egy fix összeget, amit minden hónapban félreteszel.

Egyre több fiatal vállal valamilyen diák vagy gyakornoki munkát egyetemi tanulmányai mellett, ami a tapasztalatszerzés mellett természetesen egy remek pénzkeresési lehetőség is.
Egyre több fiatal vállal valamilyen diák vagy gyakornoki munkát egyetemi tanulmányai mellett, ami a tapasztalatszerzés mellett természetesen egy remek pénzkeresési lehetőség is.Fotó / 123RF

Hogy álljam meg, hogy elköltsem?

Itt kezdődik az igazi önuralmi játék. Ha kitűzöl magad elé egy konkrét célt - például egy utazást vagy egy laptopot, - amire gyűjtesz, akkor máris könnyebb dolgod lesz, hiszen biztosan nem fogsz a spórolt pénzhez nyúlni.

Viszont, ha a bankszámládon csücsül az összeg, és nincs semmi konkrét, amire költeni szeretnél, akkor előfordulhat, hogy egy-egy vásárlás alkalmával "véletlenül" kicsit lecsípsz belőle. Ha hajlamos vagy erre, akkor érdemes levenned azt a bizonyos összeget a bankszámládról, és készpénz formában biztonságba helyezni, hogy még véletlenül se jusson eszedbe hozzányúlni.

Készpénz formájában jobban látod, mennyit tudsz spórolni, nehezebben költekezel felesleges dolgokra.
Készpénz formájában jobban látod, mennyit tudsz spórolni, nehezebben költekezel felesleges dolgokra.Fotó / 123RF

Mindig az lebegjen a szemed előtt, hogy spórolni jó dolog, a jövőben pedig hálás leszel magadnak azért a sok megtakarított pénzért, amit az egyetemi éveid alatt tettél félre.