Hihetetlen, de igaz: 6 hónapig nem vásároltam ruhákat - Ez történt

Nálad is rutin a ruhavásárolgatás? Bevonzanak a kirakatok és az online hirdetések, akkor is, ha nincs semmire szükséged? Mi történik, ha leszoktatod magad róla?

Kelsey egy nap arra ébredt, hogy a ruhásszekrényére nézve hatalmas rendetlenséget lát, tele egyszer hordott alkalmi ruhákkal, végtelen számú fekete cicanadrággal és olyan extra darabokkal, amik valaha trendik voltak. Hiába rajongott a divatért, és szeretett olyan darabokat gyűjteni, amelyeket önkifejezésként használhatott, már semmit sem talált a halmazban és ezért a meglévő darabokat sem tudta értékelni.

Ha neked is hasonló problémád van, érdemes átgondolni a ruhavásárlási szokásaidat.
Ha neked is hasonló problémád van, érdemes átgondolni a ruhavásárlási szokásaidat.Fotó / 123RF

Úgy döntött tehát, hogy hat hónapig nem vásárol semmiféle ruhaneműt, alapdarabokat sem, még a kilyukadt edzős zoknijait is tovább hordta. Azért döntött a hathónapos időtartam mellett, mert egy év túl soknak tűnt, egy hónap pedig nem tűnt elég hosszúnak ahhoz, hogy tényleges konklúzió származhason belőle.

Mi lett a hat hónap tanulsága?

  • Meg lehet tanulni ellenállni a kísértésnek. Tudsz anélkül a cuki felső nélkül élni, ami megtetszett a kirakatban.
  • Érdemes főként klasszikus darabokat vásárolni. Ez nem feltétlenül jelent drágát, csak annyit, hogy klasszikus minták és szabások nem fognak gáznak tűnni pár hónap múlva az aktuális trendi darabokkal szemben.
  • Ettől még megéri drágább darabokba invesztálni, mivel ha ilyen hosszú ideig nem veszel új ruhákat, akkor látod igazán, hogy mennyivel gyorsabban mennek szét a fast fashion kreációk.
  • Megéri vigyázni a ruháinkra. Megfelelő mosás mellett minden alkalommal újnak fognak tűnni.
  • Ha "egyenruhát" hordasz a munkában, rengeteg időt és energiát megspórolhatsz magadnak. Egy egyszerű, elegáns öltözet rendszeresítésével nem kell minden reggel valami újat kitalálni.
  • Ne vegyél semmit, ami nem jó rád. Tanuld meg elfogadni magad, és ne halmozz fel olyan ruhákat amikbe "majd belefogysz".
Te kibírnád, hogy hat hónapig nem vásárolsz új ruhát?
Te kibírnád, hogy hat hónapig nem vásárolsz új ruhát?Fotó / 123RF

Elmondása szerint eleinte nehéz volt megállni, hogy ne ugorjon be a H&M-be csak úgy, munka után, vagy munka közben online, de hónapról hónapra könnyebb lett, és idővel elég önfegyelmet tanult ahhoz, hogy ne csak az "azonnalra", hanem a jövőre is gondoljon. A megspórolt százezrekről nem is beszélve.