Ezekre ne költs feleslegesen! Ételek, amiken érdemes spórolni

Bizonyos ételeket jobb kihagyni az étrendedből nemcsak azért, mert egészségtelenek, hanem mert sokszor drágábbak is. Érdemes váltani ezeknek az ételeknek a vitaminokban és tápanyagokban gazdag alternatíváira, hiszen nemcsak a tested, de a pénztárcád is hálás lesz érte.

Az egészséges táplálkozás fontos részét képezi életünknek, azonban egyetemistaként gyakran nehéz beosztani, pontosan mire is költsd az ösztöndíjad jelentős részét.

Sokszor a zöldségek, gyümölcsök, valamint a tápláló ételek sokkal olcsóbbak, mint a finom, ám szervezetednek kevésbé hasznos élelmiszerek. Ha az olcsó és egészséges alternatívákat választod, az életed több területén is kifizetődő lesz, hiszen a jelentős megtakarítások mellett energikusabbnak is fogod magad érezni.

1. Cukros üdítők helyettesítése

Könnyű elcsábulni akkor, amikor meglátod a különböző cukros üdítőket, ám ilyenkor lebegjen a szemed előtt az, valójában mennyi cukor van egy fél literes műanyag flakonban. Ráadásul használat után dobhatod is ki, remélhetőleg a szelektív kukába.

Könnyű elcsábulni akkor, amikor meglátod a különböző cukros üdítőket, ám ilyenkor lebegjen a szemed előtt az, valójában mennyi cukor van benne.
Könnyű elcsábulni akkor, amikor meglátod a különböző cukros üdítőket, ám ilyenkor lebegjen a szemed előtt az, valójában mennyi cukor van benne.Fotó / 123RF

Ezek helyett inkább készíts magadnak cukormentes limonádét vagy jeges teát, téli időszakban pedig egy forró tea mindig jó ötlet akkor, ha fel szeretnél melegedni. Ezek elkészítése olcsóbb, tehát mindenképp jobb választás.

Hasonló a helyzet a vitaminos vizekkel is. Keresd azok cukormentes változatát, így nem viszel be semmit se feleslegesen a szervezetedbe.

2. Müzlik helyett zabpehely

Ha müzli párti vagy, mindenképp tudnod kell, hogy az általad akár egészségesnek hitt reggeli, nem is olyan jó választás. Helyette válts zabpehelyre, hiszen az nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és ha elég ötletes vagy, ugyan olyan finomra össze tudod dobni, mint a korábban fogyasztott müzlik voltak.

Válts zabpehelyre, hiszen az nem tartalmaz hozzáadott cukrot!
Válts zabpehelyre, hiszen az nem tartalmaz hozzáadott cukrot!Fotó / 123RF

3. Egyél kevesebb húst

Nem kell lemondanod róla, de elég kevesebbet fogyasztanod. Biztosan észrevetted, hogy milyen áron tudod megvásárolni ezeket a termékeket. Ha spórolni szeretnél, csökkentsd le a hús bevitelét a szervezetedbe.