Ezeken spórolhatsz, ha egyetemistaként nem feneketlen a pénztárcád

Az egyetemista évek nem az anyagi dőzsölésről híresek, hiszen a suli mellett túl sok munkára aligha van ideje az embernek – már ha egyáltalán sikerül állást találnia, ami összeegyeztethető a tanulmányokkal. Ha neked is jobban össze kell húznod a nadrágszíjat, akkor íme néhány dolog, amire nem (mindig) érdemes költened!

Az egyetemista lét az első időszak, amikor igazán felnőttnek érezheti magát az ember, na meg az óvó tekintetek is lekerülnek róla. Ilyenkor szinte mindenki beleesik néhány hibába. Ilyen például a túlköltés, majd a hónap végi riadalom, vagy az olyan kiadások, amelyek valójában semmi pluszt nem adnak az életünkhöz. Nézzük, mik ezek a kicsinek tűnő, de könnyen összeadódó kiadások!

Kávé – minden reggel

Tudjuk, mennyivel jobb úgy besétálni a reggeli előadásra, hogy a kezedben szorongatod a frissen megvett lattét, amit aztán az első húsz percben komótosan elszürcsölgetsz. Viszont legyünk őszinték: hetente többször kávézóban indítani a napot, csak mert jobban ízlik, mint az otthoni, vagy mert nincs kedved korábban felkelni és magadnak elkészíteni, igencsak sok kiadást eredményezhet. Ehelyett a rituálé helyett, vidd el az általad készített kávét egy csinos kis termoszban, és hagyd meg a kávézói kávét különlegesebb alkalmakra – például egy randira.

Vidd el az általad készített kávét egy csinos kis termoszban, és hagyd meg a kávézói kávét különlegesebb alkalmakra!
Vidd el az általad készített kávét egy csinos kis termoszban, és hagyd meg a kávézói kávét különlegesebb alkalmakra!Fotó / Shutterstock

Új ruhák

Ruhákra persze mindenkinek szüksége van, azonban Budapesten, és egyéb nagyvárosokban is számos alternatíva létezik már a ruhabeszerzésre. Plázákban tízezreket költeni szezonálisan divatos darabokra felesleges, amikor a millió turi, na meg a Facebook Marketplace és adok-veszek oldalak ugyanolyan opciókat nyújtanak, csak a fast fashion üzletek árainak töredékéért. Ha pedig örömmel tennél szert plusz pénzre különösebb erőfeszítés nélkül, akkor ideje belekóstolnod az adok-veszek bizniszbe – selejtezz, fotózz és keress meg pár kávéra valót!

Ruhákra persze mindenkinek szüksége van, azonban Budapesten, és egyéb nagyvárosokban is számos alternatíva létezik már a ruhabeszerzésre.
Ruhákra persze mindenkinek szüksége van, azonban Budapesten, és egyéb nagyvárosokban is számos alternatíva létezik már a ruhabeszerzésre.Fotó / Shutterstock

Állandó rendelés

Oltári csábító egy hosszú nap után hazaesve megnyitni valamelyik kajarendelős appot, és rendelni valami ínycsiklandozót, azonban mondanunk sem kell, hogy a rendszeres rendelés nem kis összegbe kerül, és amennyit egy ilyen alkalommal költesz, az akár több napi főzésre is elegendő lehetne. A net tele van egyszerű és pénztárcabarát receptekkel, főzni pedig egész buli (pláne, ha többen csináljátok), szóval ne légy rest – irány a konyha!

A rendszeres rendelés nem kis összegbe kerül, és amennyit erre költesz, az akár több napi főzésre is elegendő lehetne.
A rendszeres rendelés nem kis összegbe kerül, és amennyit erre költesz, az akár több napi főzésre is elegendő lehetne.Fotó / Shutterstock