Okos közlekedés Budapesten: Így oldd meg, hogy ne költs rá vagyonokat

A közösségi közlekedés különböző formái töretlen népszerűségnek örvendenek Budapesten. Olyannyira, hogy segítség nélkül könnyű elveszni a bérelhető eszközök útvesztőjében, amit a bankszámlád és ezáltal te is is megszenvedsz a hó végén.

Ezért kell taktikusan választanod, amikor a diákbérleted kiegészítése mellett döntesz, nem beszélve arról, ha éppen passzív féléven vagy, és teljesárú bérletet kell venned. Ugyanis amilyen kényelmes  mindenhova bérelt autóval és rollerrel járni, olyan könnyű a pénzt égetni velük.

A legolcsóbb közlekedés

Okoskodásnak hangozhat, de tényleg gyalogolni a legolcsóbb! Ez nyilván nem jelenti azt, hogy minden napodnak egy mini El Camino kell lennie, de egy kis tervezéssel bitang jókat gyalogolhatsz.

Te mivel szeretsz közlekedni Budapesten?
Te mivel szeretsz közlekedni Budapesten?Fotó / 123RF

Persze nem mindig sikerül időben elindulni, ilyenkor jönnek jól az elektromos rollerek, amelyekkel percek alatt ledolgozhatsz belvárosi kilométereket, ami sokszor életmentő lehet. Viszont ezekkel az a baj, hogy veszélyesek és aránytalanul drágák, hiszen a turisták a fő célközönségük.

Mivel spórolhatsz?

Amik rendszeresen megérik a pénzüket, azok a bringás és autós megoldások, csak jókor kell őket használni. Az autók biztonságosak és kényelmesek, de a városi csúcsforgalomban még gyalog is gyorsabban haladsz náluk. Ezeket inkább arra használd, hogy elintézd a nagybevásárlást télen-nyáron, és ne mindennapi használatra.

A biciklik igazi aduászok, egyedül a rossz idő akasztja meg őket. Nagyon kedvező csomagokra fizethetsz elő rájuk, amik az átlag városi ingázásra bőven elegendőek. Nem beszélve arról, hogy sokszor gyorsabban tudsz velük haladni, mint autóval vagy busszal, méghozzá úgy, hogy ez a legkörnyezettudatosabb opció mind közül!