Tökéletes kombináció: Tegyél a pazarlás ellen, és egyél jókat kedvezményesen!

Így hangzik a nemrég elindított startup vállalkozás, a Munch csapatának jelmondata: Tegyél a pazarlás ellen, és egyél jókat kedvezményesen! A vállalkozást olyan fiatalok hozták létre, akik egyszerre szerettek volna a fenntarthatóság jegyében tenni a környezetükért és étellel ellátni a rászorulókat.

Fiatalok révén, a mindig éhes egyetemistákra is gondoltak: az egyébként teljesen kifogástalan állapotú ételeket a nap végén 40-60%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni. A kezdeményezésben részt vevő partnerhelyek listájáért és egyéb érdekességekért keressétek az applikációjukat, vagy látogassatok el ti is a munch.hu oldalára.

Tudtad, hogy szeptember 29. az ételpazarlás világnapja? A világnapot az ENSZ vezette be azért, hogy felhívja a figyelmet az ételpazarlás globális problémájára, ami az összes üvegházhatású gáz kibocsátás kb. 8%-áért felelős. Az ételpazarlással teljesen felelslegesen járulunk hozzá a klímaváltozáshoz, miközben sokan nem jutnak megfelelő ételhez. Ráadásul a megtermelt, de el nem adott étel az üzleteknek is veszteség.

Hihetetlen, de igaz, hogy a világon megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki.

Mit tehetünk ez ellen? Étkezzünk szezonálisan! Ezzel megspórolhatjuk a környezetnek a szállítással és az üvegházban való termesztéssel járó gázokat. Idén például a szőlő kicsit drágább a boltok polcain, mint szokott, ezért érdemes a piacon szétnézni, illetve szedd magad akció során beszerezni.

A komposztálás a szerves anyagok újrahasznosításának természetes módja
A komposztálás a szerves anyagok újrahasznosításának természetes módjaFotó / Shutterstock

Mit tehetünk még? Komposztáljunk! A komposztálás a szerves anyagok újrahasznosításának természetes módja. A komposztálás során a felhasznált szerves anyagok lebomlanak és humusz keletkezik belőlük. A humusz létrehozása pedig azért fontos, mert a talajban található makro- és mikroelemek mellett, a talaj életében a humusz irányító és koordináló szerepet tölt be. Ez tapasztja össze a talaj apró szemcséit morzsákká, és serkentő anyagot nyújt a növények gyökereinek, tápanyagokat juttat a talajban tevékenykedő mikroorganizmusoknak. Humusz nélkül nem képesek a magasabb rendű növények táplálkozni, növekedni és szaporodni. Tehát a komposztálás a legjobb dolog, amit a háztartási és kerti hulladékkal tehetünk.