Pénzt spórolnál? Végig az orrod előtt volt a megoldás

Kicsit elszaladt a kiadásaiddal az a bizonyos ló? Itt a bevált módszer, hogy hogyan nézd át őket és faragj le belőlük.

Ha úgy érzed, hogy rengeteg pénz megy el bevásárlásokra és ételre, és azt gondolod, lehet, hogy nem csak a szárnyaló élelmiszerárak a hibásak, ideje lehet megvizsgálni a kiadásaidat. Lehet, hogy olyan szokásokat vettél fel (csak egy üveg bor, csak egy kis csoki), amik a hónap végére összeadódnak, vagy nem tudsz ellenállni a kísértésnek. Szánj rá öt percet és derítsd ki, mi áll a háttérben!

1. Nézd át, mire, mennyit költesz

Vedd elő az elmúlt hetekből, hónapokból származó blokkokat, és nézd meg, mire mennyit költesz. Rendezd kategóriákba a kiadásokat, és bontsd le hétre vagy hónapra: hús, tejtermékek, pékáru, zöldség és gyümölcs. Mire költesz a legtöbbet? Húsra? Friss zöldségekre, gyümölcsökre? Esetleg készételekre, ételrendelésre? Kicsit sok pénz megy el light kólára? Ennél a lépésnél nem a bűntudat a lényeges, hanem az, hogy rendesen összegezd, mire, mennyi pénzt költesz.

Vedd elő az elmúlt hetekből, hónapokból származó blokkokat, és nézd meg, mire mennyit költesz.
Vedd elő az elmúlt hetekből, hónapokból származó blokkokat, és nézd meg, mire mennyit költesz.Fotó / Shutterstock

2. Döntsd el, mire van tényleg szükséged

Itt azt kell átgondolnod, hogy neked és/vagy azoknak, akikkel együtt élsz, milyen szükségleteitek vannak étkezés terén. Ha egyedül élsz, akkor ez könnyű, de ha többen vagytok, és vannak különleges igényeitek, akkor könnyen összeadódik. Lehet, hogy a legtöbb pénzt glutén vagy más mindenmentes ételekre költesz, de ha valaki allergiás, ebből nem nagyon lehet lefaragni. Itt is kereshetsz azonban olcsóbb variációkat. Szerencsére egyre több szupermarketnek vannak már sajátmárkás, mindenmentes termékei.

3. Mi van a kamrádban?

Lehet, hogy már a nyolcadik kukoricakonzervet vagy a negyedik csomag spagettit veszed abban a hitben, hogy nincs otthon. Nézd át a kamrát, a konyhaszekrényeket és leltározz! Könnyen lehet, hogy alaposan le tudsz faragni a következő heti, vagy havi kiadásokból, ha egy ideig abból eszel, ami már amúgy is megvan.

Nézd át a kamrát, a konyhaszekrényeket és leltározz!
Nézd át a kamrát, a konyhaszekrényeket és leltározz!Fotó / Shutterstock

Ha mindezen végighaladtál, ideje eldöntened, hogy miként fogod rendberakni a kiadásokat és ezzel lefaragni valamit belőlük. Lehet, hogy átválthatsz saját márkás termékekre, limitálhatod az olyan luxus kiadásokat, mint az édességek és az ételrendelés. Mindig találhatsz valamit, ami a saját helyzetedre alkalmazható.