Így spórolj fájdalom nélkül: Tippek, hogy ne kínszenvedés legyen félretenni

Szeretnél egy kicsit kevesebbet költeni, de nem vagy túl jó a spórolásban? Ezekkel a tippekkel észre sem veszed, hogy több pénzed marad.

A spórolás sosem poén folyamatában, de hosszú távon mindenképp megvannak az előnyei. Vannak, akik alig jönnek ki a havi bevételeikből, másoknak könnyebb a dolguk, de a végén annyi biztos, hogy kicsi átalakítással is lehet eredményeket elérni.

Alkudozz

Bár erre érdemes megtalálni a megfelelő pillanatot, hogy ne végezd egy pofátlan alkudozókról szóló internetes gyűjteményben, egy próbát mégis sokszor megér. Nem tanácsoljuk, hogy egy cipőboltban próbálj lefaragni az árból, de ha magánszemélytől veszel valamit, valamilyen szolgáltatást veszel igénybe (pl. autó vagy számítógép szerelés), új állást kapsz és a fizetésedet tárgyalod, gyakran nagyon jól járhatsz, ha udvariasan megkérdezed, van-e számodra jobb ajánlata.

Kávé

Nagyon könnyű rászokni a hideg időben egy jó lattéra vagy a meleg időben egy hatalmas jegeskávéra munkába vagy iskolába menet, ezt senkinek sem kell bemutatni. Sok kicsi azonban sokra megy, még akkor is, ha nem a legdrágább helyen vesszük. Nem azt mondjuk, hogy még erről a kis élvezetről is mindenképpen le kell mondanod, de már akkor is több ezer forintot spórolhatsz, ha csak havonta párszor inkább az otthon készített kávét viszed magaddal.

Több ezer forintot spórolhatsz, ha csak havonta párszor inkább az otthon készített kávét viszed magaddal.
Több ezer forintot spórolhatsz, ha csak havonta párszor inkább az otthon készített kávét viszed magaddal.Fotó / Shutterstock

Javítsd meg új helyett

Manapság már tényleg drágább megjavítani az elromlott dolgokat, mint újat venni? Be kell ismernünk, hogy vannak olyan esetek, amikor ez a helyzet, sokszor összekeverjük az "olcsóbb" és az "egyszerűbb" fogalmát ebben az esetben. Ha például leszakad a kedvenc csizmánk talpa, fel kell kutatnunk egy cipészt, el kell vinnünk a cipőnket és ki kell várnunk, amíg kész lesz, majd arra is időt kell találnunk, hogy érte menjünk. Mindez nagyon időigényes és idegőrlő is tud lenni, de ha rászánjuk az energiát, akkor nemcsak, hogy spórolhatunk, hanem visszakapjuk a kedvenc csizmánkat és a környezetnek is jót teszünk.

Egy cipésszel nemcsak, hogy spórolhatunk, hanem visszakapjuk a kedvenc csizmánkat és a környezetnek is jót teszünk.
Egy cipésszel nemcsak, hogy spórolhatunk, hanem visszakapjuk a kedvenc csizmánkat és a környezetnek is jót teszünk.Fotó / Shutterstock