Nem harap a tárcád: Tippek azoknak, akik félnek szembenézni a pénzügyeikkel

Ha úgy érzed, fogalmad sincs, mekkora káosz uralkodik a pénzügyeiden, de mindenképp zavarosnak ítéled a helyzetet, jó helyen jársz. Elmondjuk, miért nem szabad félned szembenézni az anyagiakkal.

Ha már megfogalmazódott benned, hogy nincsenek rendben a pénzügyeid és nem tudod pontosan, hogy is állsz, akkor már elindultál a jó úton. Fiatalon könnyű azt gondolni, hogy olyan keveset keresünk, nincs értelme komolyan foglalkozni a pénzügyeinkkel, vagy amíg segítenek a szüleink, azt hisszük, nincs tétje a dolognak. Azonban jó, ha időben tiszta vizet öntünk a pohárba, mielőtt beüt valami sokkal nagyobb baj.

Ha szembenézel azzal, hogy hogy állnak a pénzügyeid, az jó az egészségednek

A stressz és a folyamatos aggodalom komoly hatást tud gyakorolni az egészségedre. Ha az egészséged meg is ússza, akkor rámehet a hangulatod. Senki sem szeret Damoklész kardjával a feje felett élni. Bár az is kínos, ha a boltban visszautasítja a terminál a kártyádat, az aggodalmaskodás hozzájárulhat olyan betegségek kialakulásához, mint a diabétesz és a magas vérnyomás.

Elmondjuk, miért nem szabad félned szembenézni az anyagiakkal.
Elmondjuk, miért nem szabad félned szembenézni az anyagiakkal.Fotó / 123rf

Nem éri meg olyanért hibáztatnod magad, amit korábban még nem tudtál

Ha nem értesz a pénzügyekhez és ezért keveredtél bajba, akkor ne magadat hibáztasd, azzal nem jutsz előrébb. Felesleges azon merengeni, hogy miért költöttél erre és miért nem vettél helyette mást, ugyanis amikor utólag nézed a listát, akkor hirtelen egy tétel sem tűnik feltétlenül szükségesnek. Egyszerűen még nem tudtad, hogyan hozhatnál jobb döntéseket, nem mindenki rendelkezik automatikusan pénzügyi skillekkel, a legtöbb embernek a saját kárán kell megtanulnia ezeket.

Légy büszke magadra, amiért a kezedbe vetted a dolgokat

Az első lépés a legnehezebb. Ha nekiállsz átnézni a bankszámládat, hogy első lépésként tisztába kerülj a helyzettel, már a javán túl vagy. Jelöld be, hogy mik azok a kiadások, amik mindenképp szükségesek voltak és mik azok, amikre oda kell figyelned jövőben. Ha a csúnya részekkel már szembesültél és készen állsz arra, hogy megoldást keress, utána tudsz nézni, hogy merre indulj.

Ne feledd, hogy nem vagy egyedül

Ahogy már említettük, a legtöbben nem hibátlan pénzkezelési készségekkel és trükkökkel a zsebünkben hagyjuk el a családi házat és a közoktatást. Ez egy tanulási folyamat és ha ezt a cikket olvasod, téged érdekelnek annyira a pénzügyek, hogy már azelőtt elgondolkozz a helyzeted rendbetételén, hogy túl nagy bajba keverednél. Egész generációk vannak, ahol rendkívül alacsony szinten áll a pénzügyi tudatosság, semmiképp sem vagy egyedül, így teljesen rendben van a sötétben tapogatózni és segítséget kérni.