Az egyetemisták jövedelmező hobbija a plazmaadás: Jövedelemkiegészítés vagy játék az egészséggel?

Manapság az egyetemisták, sőt már pár idősebb gimnazista körében is egyre népszerűbb módja a jövedelemkiegészítésnek a plazmaadás. De vajon tisztában vagyunk vele, hogy mivel is jár ez pontosan?

Mi sem egyszerűbb módja a pénzszerzésnek, mint 40-60 percet lazítani egy székben, majd miután elég vérplazmát csapoltak le belőled, több ezer forinttal a zsebedben, elégedetten távozni. Mielőtt azonban rohannál is lefoglalni az első időpontodat, nem árt, ha mérlegeled, mire is szánod el magadat.

Ki adhat plazmát?

Ahhoz, hogy valaki vérplazmadonorrá válhasson, természetesen meg kell felelnie néhány szigorú kritériumnak: csak a 18. életévét betöltött (de 60 évnél nem idősebb), 50 kilónál nehezebb, magyar állampolgársággal és TB kártyával rendelkező személy adhat vérplazmát. Továbbá kizáró ok az inzulinfüggő cukorbetegség, különböző autoimmun és neurológiai betegségek, valamint egy korábbi daganatos megbetegedés is. Fontos, hogy egy évben csak 45 alkalommal lehet plazmát adni!

Minden alkalommal fix juttatás

Mi sem lenne csalogatóbb egy leégett egyetemista számára, mint a több ezer forintos juttatás nevetségesen rövid időn belül. Hiszen valljuk be, a legtöbben csupán a pénz miatt válnak vérplazmadonorokká, és nem pedig az önzetlen segítség vezérli őket.

Fotó / Shutterstock

Rendszeres egészségügyi szűrés

Fontos kiemelni, hogy mielőtt belevághatnál a plazmaadásba, át kell esned egy igen komoly orvosi ellenőrzésen, aminek köszönhetően végül az orvos dönt arról, hogy alkalmas vagy-e donornak. Kérdőívek kitöltése, laborvizsgálat és alapos orvosi felmérés előzi meg a legelső plazmaadást, ami - bár nem ennyire részletesen - de minden egyes alkalom előtt meg fog ismétlődni. Az orvossal való konzultáció elengedhetetlen része a folyamatnak az egészséged, és a leadott plazma minőségét illetően is.

Hátrányok, veszélyek

Nem lepődnénk meg, ha a fenti sorok elolvasása után az fogalmazódna meg benned, hogy ez az egész túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, és biztosan nem is vagy egyedül ezzel a véleménnyel.

A plazmázás talán legnagyobb hátránya, amiről a legtöbb, évek óta visszatérő donor beszámol, hogy a rengeteg tűszúrástól bizony hegesedhet a karod. Ezen kívül hatalmas veszélynek teszed ki magadat akkor is, ha nem fogyasztasz elég folyadékot egy ferezis előtt. Mindenképpen ajánlott 2,5-3 liter víz elfogyasztása plazmaadás előtt, és javasolt a fehérjedús étrend megtartása. Ha dehidratáltan, éhesen mész el plazmát adni, azzal rengeteget árthatsz a saját egészségednek.

Amiről kevés szó esik, hogy a női plazamadonoroknak nem ajánlott a menstruációjuk idején plazmát adni, hiszen ilyenkor különösen terhelt a szervezetük.

Hosszú távú hatások

A nagy mértékű plazmaadás egy viszonylag új keletű dolog az egészségügyben, mindössze 15 éve lett csak ismertebb hazánkban. Pedig a vérplazma jelentőségét már az 1940-es években felfedezték. Ezért a hosszútávú donorság esetleges következményei még nem ismertek. Nem tudjuk biztosra állítani, hogy azok, akik fiatal korukban évekig rendszeresen járnak plazmát adni, nem fognak semmiféle egészségügyi problémával küzdeni idősebb korukban.

Alkalmankénti jövedelemkiegészítésnek tehát mindenképpen alkalmas ez a módszer, viszont javasoljuk, hogy csak végszükség esetén folyamodj ehhez, és amint változást érzel az egészségügyi állapotodon, konzultálj az orvosoddal, és hagyj fel a donorsággal.