Élet a parkolóban - így spórolt a 23 éves Google-alkalmazott

Némi extra zsebpénzért sok mindenre hajlandó az ember – napokig ugyanazt az ebédet fogyasztja, biciklizik, vagy éppen nemet mond a társasági programokra szűkösebb időkben, egy nagyobb volumenű cél érdekében. A Google egy alkalmazottja azonban nem mindennapi áldozatot hozott egy gazdagabb jövőért!

2015-ben csapta fel a fejét a hír, miszerint a Google alkalmazottja, egy Brandon keresztnevet viselő 23 éves férfi letért a megszokott útról a spórolást illetően: a saját magára főzés és a tömegközlekedés helyett úgy döntött, hogy egy lakókocsiba invesztál, amit aztán lakhelyként használt a Google kampuszán – akárcsak egy szűkösebb pénztárcával megáldott kollégista.

A sztori hallatán akaratlanul is kérdések tömkelege merül fel az emberben. Egyrészt, miért döntene egy feltehetően jó fizetéssel rendelkező informatikus egy ennyire szegényes lakhatás mellett? Másrészről pedig, hogy kivitelezi a mindennapjait egy lakókocsiban élő fiatal felnőtt?

A spórolást új szintre emelve, lakókocsiba költözött a fiatal alkalmazott. Vajon megérte?
A spórolást új szintre emelve, lakókocsiba költözött a fiatal alkalmazott. Vajon megérte?Fotó / 123RF

Az előbbi kérdésre egyszerű, mondhatni érthető a válasz: San Franciscóban lakást bérelni nem egy leányálom, ha az ember célja a spórolás vagy éppen a diákhitelének mielőbbi visszafizetése. Brandon elmondása szerint teljesen felesleges költekezésnek érezte a lakásért kiadott dollárokat, ugyanis az éjszakán kívül alig használta az albérletet a hosszú munkaórák miatt – olyasmire folyt el tehát a pénze, ami sem a jelenét, sem a jövőjét nem építette. Ennek fényében döntött a lakókocsi megvásárlása mellett, ami aztán az otthonává, vagy legalábbis a lakóhelyévé vált.

De milyen lehet az élet, amikor az ember a parkolóba jár haza? Mondanunk sem kell, hogy erre az életmódra nem mindenki alkalmas: Brandon a napi étkezéseit a Google menzáján fogyasztotta, a napi zuhanyt a munkahelye konditermének öltözőjében bonyolította, edzés után. Dollárok ezreit tudta így félretenni, vagy a diákhitelének visszafizetésére fordítani; évtizedek helyett hónapokba redukálva ezzel az adósságtól való megszabadulást. Nem mellesleg pedig, a puritán életmód mellett igencsak megengedhetett néhány előkelőbb vacsorát magának, egy-egy elegáns étteremben.

Bár határozottan nem mindennapi, akár furcsának is nevezhető, amikor valaki ilyen áldozatokra kész a pénzügyi sikerességért, Brandon elhivatottsága elismerésre méltó, ő aztán tutira nem fog szegénységgel küszködni a későbbiekben.