Pénzügyi önkontroll? - Nem elérhetetlen cél

Le vagy égve hó végén, de tulajdonképpen fogalmad sincs, hova lett a pénzed? Most eláruljuk a titkot, hogy ez hogyan is történhet, és segítünk kitörni a meggondolatlan költekezés spiráljából.

Valószínűleg nem lep meg, ha azt mondjuk, hogy a pénzügyek jelentik az emberek számára a fő stresszforrást. Gondolkozunk a számlákon, beosztjuk a konyhapénzt, próbálunk spórolni és félretenni. Már önmagában ez a számolgatás rengeteg energiánkat elviszi, mindehhez akaraterőre van szükség.

Az akarat olyan, mint egy izom, ha sokat használod, akkor elfárad. Ezért jelentkezik a döntési fáradtság is, ha egyik elgondolkodtató döntést kell hoznod a másik után, és úgy érzed, hogy már nem bírod tovább. Kutatások szerint, e logika mentén, azok az emberek, akiknek több pénzügyekkel kapcsolatos döntést kell hozniuk (vagyis azok, akik kevésbé vannak anyagilag stabil helyzetben), hamarabb kifárasztják az akarat izmukat. Könnyebben költenek felesleges dolgokra, mivel a sok döntésben kifáradt izom már nem elég erős az önmegtartóztatáshoz. Minél jómódúbb viszont valaki, annál kevesebbet kell a pénzügyein agyalnia, így a döntésekben sem fárad el.

Segítünk kitörni a meggondolatlan költekezés spiráljából.
Segítünk kitörni a meggondolatlan költekezés spiráljából.Fotó / 123rf

Egyszerre csak egy döntést hozz!

Akiknek zsinórban sok döntést kell hozniuk, azok hajlamosabbak egy idő után veszíteni az akaraterejükből. Ezen azzal tudsz segíteni, ha egyszerre csak egy pénzügyi döntést hozol meg, így csökken az esélye annak, hogy kifárasztod a döntési képességedet, és emiatt rossz döntéseket hozol.

Kerüld a kísértést!

A legjobb ha távol maradsz a bevásárlóközpontoktól és boltoktól. Jobb kikapcsolódás is van, mint szabadidődben vásárolgatni, főleg akkor, ha nincs is szükséged semmire. A lényeg, hogy jobb minden olyan alkalmat elkerülni, aminek meggondolatlan költekezés lehet a vége. Bár a hirdetések mindenhol megtalálnak, elkerülheted a boltokat, és leiratkozhatsz a hírlevelekről.

Legyen a megtakarítás automatikus

Állíts be automatikus átutalást a megtakarítási számládra, vagy amint megkapod a pénzed, gondolkodás nélkül azonnal utald át te magad, mielőtt még esélyed lenne elgondolkodni azon, hogy ebben a hónapban szívesebben költenél a megtakarítás helyett. Még jobb, ha olyan helyen raksz félre, ahonnan nem tudsz csak úgy kivenni, hanem például csak egy bizonyos, előre kitűzött összeg elérése után férsz hozzá a megtakarításaihoz.