Van, aki szereti; van, aki nem: mitől függ, ízlik-e a kávé?

Ahogy egyre hűvösebb az időjárás, úgy nyúlunk egyre gyakrabban a kávés és a teás bögrénk után. A koffein amúgy is jó barátunk, főleg a vizsgaidőszak alatt, de sokan csak a finom ízek miatt szürcsölik a meleg italokat. Kíváncsi vagy, a tudomány szerint mi dönti el, hogy melyik forró ital a kedvencünk?

A Northwestern egyetem és egy ausztráliai orvosi kutatóintézet több mint 400 ezer férfit és nőt tanulmányozott abból a szempontból, hogy mi alapján választják a kávét vagy a teát. Az eredmények azt mutatták, hogy azok az alanyok, akiknek ízlelése érzékenyebb a koffein különlegesen keserű íze iránt, inkább kávét fogyasztanak tea helyett.

Miért lehetsz érzékenyebb a keserű ízre?

A magyarázat a genetika. Az eredmények arra utalnak, hogy a genetikailag belénk kódolt keserű ízlés közrejátszik abban, hogy a kávét, a teát és az alkoholt hogyan preferáljuk.

Fotó / Pinterest

Gondoltad volna, hogy az ember alapvetően nem szereti a kávé ízét? Az ízlelőbimbóink az évmilliók alatt arra lettek kondicionálva, hogy kitaszítsák a keserű ízt, a testünk és az agyunk, ha keserűséget észlel, figyelmeztető jelzésként veszi, hogy valami káros lehet számunkra. Ez azt jelenti, hogy azok az emberek, akiknek genetikai hajlamuk van arra, hogy észleljék a keserűséget, képesek átalakítani gondolkodásukat és pozitív kapcsolatokat kialakítani a kávéval és a teával.

„Az, hogy – génjeink által meghatározva – miként dolgozza fel a keserű ízeket az agyunk, kétségtelenül összefügg azzal, hogy a kávét, a teát vagy inkább az alkoholt részesítjük-e előnyben" – összegezte a kutatás eredményét Marilyn Cornelis, az egyetem orvosi fakultásának oktatója.

Te a kávét vagy a teát preferálod inkább?