Felesleges kacat vagy isteni találmány?

Mióta az otthoni főzés már nemcsak az étkezést szolgálja, hanem egy életstílus része, azóta a technológiai innováció egyre inkább jelen van a konyhában is. Az elmúlt években a konyhai eszközöket árusító üzletek és online boltok polcai hemzsegnek az újításoktól.

Itt van mindjárt a szilikon edényfogó, amely bármilyen típusú fazék fogantyújára egyszerűen rácsúsztatható, anyagánál fogva jól tapad, nem csúszik le a fogóról. 250 fokig megvédi kezünket az égéstől, és még a mosogatógépet is bírja.

Nem ég meg a kezünk
Nem ég meg a kezünkForrás: Tablemanners

 Az iparban már régóta használatos,
a konyhába csak nemrég vonult be a vágásálló kesztyű.Bár van, akinek kesztyűben még takarítani sem könnyű, annak, aki rendszeresen kaszabolja az ujjait szeletelés közben, hasznára válhat. Egyes alapanyagoknál, mint például a hal, kifejezetten jól jöhet: a nedves, csúszós élelmiszereket könnyű vele a vágódeszkán tartani.

Balesetmentes főzés
Balesetmentes főzésForrás: Orblue

Sokunk kedvence lehet a hagymaszemüveg. Bár a hozzáértők szerint a belélegzett friss hagymamolekulák kiváltják a könnyezést és a náthaszerű tüneteket akkor is, ha van rajtunk szemüveg, de a fejlesztők esküsznek arra, hogy
a hagymaszemüveggel kellemes időtöltéssé válhat a pucolás.A kereten a puha gumihab adja a tömítést, amely pára- és légmentesen fekszik fel a szem környékére, így tartja távol a hagymából felszabaduló illóolajokat.

Többé nem sírunk
Többé nem sírunkForrás: Orblue

Aki próbált már hagyományos fokhagymanyomót tisztítani, az értékelni fogja azt a tenyérnyi konyhaeszközt, ami
a használt pengefejtől függően kockázza apróra vagy préseli szét a gerezdeket az alsó tartályba,használat után pedig a nyomófejről egyetlen mozdulattal eltávolítható a ráragadt fokhagyma. 

Könnyen tisztítható.
Könnyen tisztítható.Forrás: Kitchen Innovations

 Hacsak nem tervezünk hamburgerezőt nyitni a Balatonnál, vagy a házi hamburger nincs rajta rendszeresen az otthoni menün, akkor nem biztos, hogy érdemes beruházni hamburgerhús-formázóba.

Az valóban pozitívum, hogy jól össze lehet vele tömöríteni a darált húst, és egy lapka segítségével könnyedén leemelni. Az is előny, hogy
egységes méretű hamburgerpogácsákat lehet vele formázni, emiatt egyenletesen sül a hús.Fent leírt előnyei inkább halhasé és zöldséges fasírt készítésénél hasznosak; az alapos tömörítés miatt sütés közben egyik sem fog atomjaira hullani.

Egyforma méretű húspogácsák
Egyforma méretű húspogácsákForrás: Orblue

 A boltok polcai tele vannak azokkal a haszontalan konyhai eszközökkel is, amelyek

csak a helyet foglalják a konyhaszekrényben.

Ilyen például az eperszeletelő, amely – alakjánál fogva – semmi másra nem jó. Ez a speciális konyhai kütyü az évnek egyetlen hónapjában használható, és egyébként sem általános, hogy a szezonban megállás nélkül epret szeletelünk. Más a helyzet, ha egy esküvői vendégseregre való epertortát sütünk – egyébként bőven elég egyetlen kést is elmosogatni.

Csak a helyet foglalja
Csak a helyet foglaljaForrás: Pinterest