Szerelem első látásra, avagy a vonzódás 7 tudományos oka

Miért van az, hogy egyesek teljesen hidegen hagynak minket, másoktól pedig szinte azonnal elalélunk? Nézzük, mivel magyarázza a tudomány egyes emberi jellemzők „vonzalomfaktorát".

1. Szimmetria

Amikor azt gondolod valakiről, hogy fantasztikusan néz ki, valószínűleg nem azt mondod, hogy „milyen szimmetrikus"! Pedig állítólag az ember szimmetriája – alapvetően az, hogy az arc és a test két oldala mennyire hasonlít egymáshoz – nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire erős iránta a vonzódás. Ennek tudományos oka az, hogy azok az emberek, akiknek a testében alacsonyabb az oxidatív stressz, szimmetrikusabbak – azaz a szimmetrikus emberek valójában egészségesebbek – állítja az Animal Behaviour folyóiratban közzétett tanulmány.

dietaesfitnesz.hu
dietaesfitnesz.huFotó / Shutterstock / dietaesfitnesz.hu

2. Arcforma

Bizonyos arcvonásokat vonzóbbnak gondolnak a nőknél és a férfiaknál is az ellenkező nem tagjai. A nők imádják a férfiak erős állkapcsát, a nőknél pedig vonzónak számít a nagy szem. Ezek a jegyek egyébként – egyebek mellett – megegyeznek azokkal, amelyekben különböznek a férfiak és a nők vonásai. Ez praktikusan és erősen általánosítva tehát azt jelenti, hogy a legvonzóbbak azok az emberek, akik a legférfiasabb, illetve a legnőiesebb vonásokat markánsan hordozzák.

3. Hegek az arcon (férfiaknál)

Uraim, ne aggódjanak, ha egy régi baleset nyomát viselik az arcukon, ugyanis ez csak még vonzóbbá teszi önöket a hölgyek szemében. A heg ugyanis arra bizonyíték, hogy a férfi aktív, izgalmas és veszélyes életet él. Van azonban egy apró bökkenő: a hegek csak abban az esetben növelik a férfiak vonzerejét, amikor a nők rövid távú kapcsolatokban gondolkodnak. Egyébként állítólag mindkét nem – így a nők is – a sértetlen arcúakat részesíti előnyben, amikor életre szóló párt keres.

4. „Szexi hang"

A vonzódás egyik „alapeleme". Ennek egyrészt a hormonokhoz van köze: a férfiaknál a mély hang magasabb tesztoszteronszintre utal, míg a nők magasabb hangja tipikusan nőiesnek vélt tulajdonság, amely a női hormonoknak köszönhető. Másrészt viszont nem csak a hangmagasságról van szó.

A kutatók szerint ez azért van, mert a férfiak és a nők is előnyben részesítik azokat, akik hasonlóak hozzájuk, és ugyanabból a közösségből származnak.

5. Segítőkész viselkedés

Nem minden a megjelenés! Különösen a nők, de a férfiak is vonzódnak azokhoz, akik önzetlenek, áldozatkészek. A The British Journal of Psychologyban közzétett tanulmány szerint az emberek szexuálisan vonzódtak azokhoz, akiket jótékony cselekedetek közben láttak. A vonzódás kétszer erősebb volt, amikor fizikailag is tetszett nekik a segítőkész illető.

6. Intelligencia

Néha olyan párokkal találkozunk, akiknek a külső megjelenése nagyon eltérő. Ez azért lehet, mert mást látnak egymásban vonzónak: míg a férfi imádja a nő szexi hangját, hosszú lábát, tökéletes arcformáját, addig a nő beleszeret a férfi „agyába".

Igen, az okosság, az intelligencia bizonyítottan szexuálisan is vonzó a másik nem szemében!

7. Hűség

Az ideális tulajdonságok nyertese a hűség. A hűség és a megbízhatóság rendkívül fontosnak tekinthető mind a férfiak, mind a nők számára. A hűséges partner szexuálisan biztonságot jelent, odaadó, figyelmes és jó szülő – legalábbis a hosszú távú kapcsolatokban élő, egymáshoz hűséges párok ezt állítják.

 

A cikk teljes terjedelmében a dietaesfitnesz.hu oldalról került átvételre.