Fontos! Ezekkel a bőrelváltozásokkal orvoshoz kell fordulni

A bőrön megjelenő elváltozások, a bőr állapota sokat elárul az egészségünkről, megmutatja, hogy milyen folyamatok zajlanak a szervezetünkben. Érdemes figyelni a jelekre, és szükség esetén felkeresni az orvosunkat.

Sárgásbarna, besüppedt folt

Ez a bőrelváltozás főleg a 2-es típusú diabétesz esetében jelentkezik. A betegség során többfajta bőrelváltozás keletkezhet, amelyek gyakran megelőznek egyéb jelek is. Ilyen például a necrobiosis lipoidica, amely a lábszár elülső felszínén jelenik meg: egy vagy több fénylő felszínű, értágulatokat tartalmazó szélű, közepén sárgásbarna, kissé besüppedt folt. Az elváltozás a lábszáron kívül a bokán, a combon is jelentkezhet. A tünetek lassan a szélek felé növekedhetnek. Legtöbbször panaszt nem okoz, de fájdalom, viszketés, érzészavar is kísérheti. Évekkel megelőzheti a cukorbetegség kialakulását.

Milyen tünet lehet még?

A diabétesz további szimptómái például a fokozott szomjúság, a lassan gyógyuló sebek, az állandó éhségérzet.

Fotó / Mediaworks

Új „folt", szeplő

A melanoma – a bőrrák legsúlyosabb fajtája – megjelenésének előjele, hogy a bőrfelületen új folt jelenik meg, vagy egy apróbb elváltozás figyelhető meg a már meglévő anyajegyen vagy szeplőn. Többféle színű lehet: fekete, kék, barna, vörös, halványszürke.

Milyen tünet lehet még?

Határai szabálytalanok, mérete, alakja, színe változik.

Akné

Ha korábban nem volt ilyen jellegű panaszod, érdemes komolyan venni, mert a hormonális egyensúly zavarára utalhat ez a bőrelváltozás. A policisztás petefészek-szindróma (PCOS) egyik leggyakoribb tünete a pattanásos bőr, amely világszerte nők millióinak életét nehezíti meg. PCOS esetén magasabb az androgén („férfi") hormon szintje, ez okozza a pattanásokat.

Milyen tünet lehet még?

Szabálytalan menstruációs ciklus, fokozott szőrnövekedés, súlyproblémák.

Vörös, kokárdaszerű vagy egybefüggő piros folt

Okozhatja akár allergia is, például új mosószerre vagy fémre, de gondolni kell a Lyme-kórra is. A Lyme-folt több formában is jelentkezhet, legjellegzetesebb tünete a csípés helye körül körkörösen kialakuló, vörös, kokárdaszerű vagy egybefüggő bőrelváltozás. Néha már a csípést követő napon megjelenik, máskor akár hónapok is eltelhetnek a megjelenéséig. Nem fáj, nem viszket.

Milyen tünet lehet még?

Hőemelkedés, enyhe izomfájdalom, levertség, nyirokcsomó-duzzanat, torokfájás.

Foltos kiütések (maculopapuláris kiütések)

Egy új gyógyszer beállítása mindig potenciális veszélyekkel jár. A DRESS-szindróma a hiperszenzitív gyógyszerreakciók súlyos formája. Ha a bőrelváltozás 3-6 héttel a gyógyszer beállítását követően jelentkezik, gondolni kell arra, hogy a gyógyszer provokálta reakcióról van szó.

Milyen tünet lehet még?

Magas láz, kétoldali nyirokcsomó-duzzanat.

SZÁRAZ, VISZKETŐ BŐR

Noha a bőrelváltozások súlyosabb betegség tünetei is lehetnek, száraz bőr, viszketés esetén ne gondolj egyből a legrosszabbra. Próbálj ki egy tápláló hidratáló krémet, csalánkiütésre pedig vény nélkül kapható szereket. Akkor keresd fel az orvosod, ha 1-3 hét alatt nem javul a helyzet.

Vörös dudorok a bőr alatt

Ha a testen bárhol – de leginkább az alsó végtagok feszítő oldalán – fájdalmas, tapintható csomók jelennek meg, gondolni kell az erythema nodosura, amely önálló betegségként is jelentkezhet, de több betegséghez is társulhat. Tipikusan ilyenek a bél egyes gyulladásos megbetegedései, így például a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa. E betegségeket gyakran ez a bőrelváltozás jelzi elsőként.

Milyen tünet lehet még?

Nyomásérzékenység, tartós hasmenés, véres széklet.

Sárga dudorok

Diabéteszben a vér emelkedett cukorszintje mellett több, különböző anyagcsere-folyamatban keletkezik zavar. Ekkor érintett lehet a zsíranyagcsere, és ez emelkedett vérzsír- és koleszterinszint formájában csapódik le. Ennek a jól ismert bőrtünetei a xanthómák. Ezek sárgás, esetleg barnás elszíneződésű, gyakorlatilag zsírral telített, kb. lencsényi nagyságú göbök, melyek igen sokszor az arc területére, ritkábban térd-könyök, esetleg a végtagok feszítő oldalára lokalizálódnak.

Milyen tünet lehet még?

Lassan gyógyuló sebek, visszatérő bőrgyulladások.

LÁZ? FÁJDALOM?

Ha a bőrelváltozáshoz fájdalom, láz, hidegrázás, izom- és/vagy ízületi fájdalom is társul, vagy más egyéb, szokatlan tünetet észlelsz, akkor mihamarabb keresd fel az orvosodat!

 

A cikk teljes terjedelmében és változtatás nélküli formában a dietaesfitnesz.hu oldalról került átvételre.