A budapesti hely, ahol csokiba vonják a gondoskodást

Bizonyára sok helyen láttunk vagy hallottunk különféle csokoládékészítő műhelyekről, kostolókról, vagy éppen kiállításokról is. Ez minden korosztály számára kifejezetten érdekfeszítő program lehet mondjuk egy derűs vasárnap délután. Ha netán bele találtam a közepébe, és valóban oda vagytok a csokoládéért, és az ehhez köthető programokért, és még nincsen a következő vasárnapra programotok, akkor ajánlok nektek egyet.

Bemutatok egy különleges helyet, ami más mint a többi műhely. Egy olyan speciális édesség készítést, ahol nem a gépek hangos zajától, vagy a munkába fektetett pénztől lesz fényesebb vagy éppen finomabb az adott desszert, hanem a mérhetetlen nagyságú, őszinte szeretettől, amit belepakolunk.

Na, de persze nem mi, hanem az ott dolgozók....vagyis az ott dolgozó autista fiatalok. Ugyanis itt ilyen típusú idegrendszer fejlődési zavarral küzdő fiatalok találták meg a helyüket.

Mi is az az autizmus?

Az autizmus az idegrendszer fejlődési zavara, amely többek között a kommunikációs képességekben, a társas viselkedésben nyilvánul meg.

Az előbb említett fogalomból könnyen rájöhetünk arra, hogy ők nem átlagos emberek. Nem tudnak olyan egyszerűen beilleszkedni a társadalomba, munkát találni, mint egészséges társaik. Ezen gyermekek megsegítésére jöttek létre különböző fejlesztő intézmények, amelyekben egészen kicsi kortól a felnőtt évekig tudnak járni. Ezek sajátosságai, hogy a végén a gyerekek saját szakmával gazdagodhatnak.

Fotó / kockacsoki.hu

Ez a szakma bármi lehet: szakács, asztalos, esetleg cukrász. Utóbbi szakmát a budapesti Dózsa György úti KockaCsoki nevű csokoládéműhelyben kiválóan lehet kamatoztatni. Itt kifejezetten autista gyerekek számára biztosítanak munkát.  

Ez a hely amellett, hogy szolgáltatást nyújt nekünk, hiszen egy csokoládékészítő műhelyről és kávézóról beszélünk, még egyfajta tanulási folyamattal is gazdagít bennünket.

Láthatjuk dolgozni az autista fiatalokat, akár még beszélgethetünk is velük, így világossá válhat számunkra, hogy az autizmus nemcsak egy fejlődési zavar, de egy szeretetteljes képesség is.

Halász Réka