Mintha egy sci-fibe csöppentünk volna, pedig ez Magyarország

Aki az EuroVelo6 nemzetközi kerékpárút Duna-menti szakaszán teker, úgy érezheti magát, mint a legdurvább sci-fikben. A magyar közutakon egyedülálló megoldás jelent meg Esztergomnál: az útburkolat világít a sötétben.

A Magyar Közút kísérleti jelleggel gyantába ágyazott szemcséket kever a kerékpárút anyagába, amelyeket a nap fénye feltölt, és az így kezelt felület világít a sötétben.

Fotó / Magyar Közút Facebook

Két legyet egy csapásra

A közlekedésbiztonság javítását célzó megoldással a közvilágítással el nem látott, jellemzően külterületi útszakaszok használata kényelmesebbé és biztonságosabbá válik.

A kerékpárosok télen a hajnali, esti órákban is könnyedén követhetik az út nyomvonalát, miközben az energiafelhasználás és fényszennyezés nem nő.

A próbaüzem az Eurovelo6 nemzetközi kerékpárút több közkedvelt Duna-menti szakaszán történik meg Esztergom megyében, összesen több mint 2 kilométeren. Várhatóan október végéig el is készülnek a munkálatok.

Szép és hasznos, drága is?

Hat különböző helyszínen telepítik azt az anyagot, amely nappal képes magába szívni és tárolni a napfény által gerjesztett fényenergiát, majd azt éjszaka visszasugározni.

Az útréteg negyedik, azaz kopórétegébe keverik a gyantába ágyazott szilikátszemcséket, és különböző sűrűséggel terítik szét, hengerelik az útfelületbe annak érdekében, hogy tesztelni lehessen, mekkora az a fényerő, amely kellemes, nem bántja a szemet.

Ez a környezetkímélő megoldás hozzájárul a kerékpározók balesetmentes éjszakai közlekedéséhez, ugyanakkor nem növeli nagy mértékben – csak 4-5 százalékkal – a kerékpárút létesítésének költségeit.