Városi legenda: Oroszlányban és Taszáron is jártak az ufók

A Kádár-rendszerben több ufóészlelésről is aktát nyitottak – ezt állítják az amerikai légierő jelentései. A beszámolók oroszlányi, budapesti és taszári ufókról szólnak, de a Magyar Honvédség álláspontja szerint nincsenek ilyen feljegyzések.

Az amerikai légierő még 2015-ben egy hatalmas adatbázist tett közzé, amelyek csak és kizárólag ufóészlelésekről szóltak. A Project Blue Book nevet viselő információhalmaz 12 ezer esetet tartalmazott, amiket 1947 és 1969 között gyűjtöttek össze. Ezek közül volt néhány, amelyet Magyarországhoz kötöttek.

Sokra nem volt tudományos magyarázat, de az ufóhívők máig is biztosak benne: noha a Magyar Honvédség hivatalos álláspontja szerint sosem léteztek ezek az ufóakták, a hívők szerint vannak, csak titkolják.

A taszári reptér felett látták a különös égi jelenséget
A taszári reptér felett látták a különös égi jelenségetFotó / Wikipédia

Fények a város felett

Az ufóaktákban az első magyar eset 1947-ből való. Ekkor Budapestről érkeztek jelentések villogó, ezüstös labdákról az égbolton. Az akta szerint a tárgyak gömb alakúak voltak és nagy sebességgel repültek. A amerikaiak szerint valószínűtlen, hogy meteoritokról volt szó, tudományos magyarázatot azonban nem tudtak találni a történtekre.

A History tévécsatorna ufósorozata egy másik magyar észlelésről is lerántja a leplet. Ez a Komárom-Esztergom megyei Oroszlányban történt, 1956-ban. Három, tompán kivilágított tárgyat láttak nyugatról kelet felé haladni. A szemtanúk szerint erős fénypont volt a repülő tárgyak közepén, amelyek lassan forogtak egymás körül. Az aktát jegyző magyar tiszt szerint további információt nem sikerült felderíteni, így nem igazán jöttek rá, hogy mi is lehetett a különös égi jelenség. Azt persze nem tudni, hogy a magyar észlelések a hidegháború közepén hogyan kerültek amerikai kézbe. Egyesek kémeket gyanítanak, mások szerint viszont magyar emigránsok vitték ki az aktákat.

Vadászgépet is riadóztattak a földönkívüliekhez
Vadászgépet is riadóztattak a földönkívüliekhezFotó / Wikipédia

 200 méteres távolság

Heltai Magdolna jósnő-asztrológus volt az első magyar ember 1968-ban, akiről először titkosszolgálati akta készült, mint ufóészlelő.

Azt állította magáról, hogy elrabolták a földönkívüliek, de épségben visszahozták a Földre.

Egy másik feljegyzés szerint egy taszári repülőtér leszállópályáján egy ismeretlen repülő tárgy jelent meg, amelyet opálos köd vett körbe. A reptér fegyveres erői 200 méterig megközelítették, és 16 MiG–21-es vadászgépet is riadóztattak. A szovjet katonák is meg akarták közelíteni a tárgyat, de az akkor a magasba emelkedett, és egy szempillantás alatt eltűnt.

Ezek palacsintasütők!

A magyar közvélemény már 1947 nyarán értesült a nyugati világban felpörgő ufólázról. A kommunista rendszer azonban a következő időszakban rendre elbagatellizálta a földönkívüliekről szóló történeteket. A magyar sajtó azzal viccelődött, hogy a repülő csészealjaknak valójában palacsintasütő alakjuk van, de még az is kiderülhet, hogy földönkívüliek helyett csak zöldséges tálakat vizionálnak az amerikaiak az égboltra – ironizált akkoriban a Szabad Nép.

A cikk teljes terjedelmében a borsonline.hu oldalról került átvételre.