Városi legenda: Apját hibáztatta a csodagyerek, hogy zseninek nevelte

18 hónaposan újságot olvasott, 8 évesen nyolc nyelven beszélt és 16 évesen már a kezében tartotta a harvardi diplomáját. Egyesek szerint még Einsteinnél is magasabb IQ-val rendelkezett az egykori csodagyerek, történetét mégsem ismeri szinte senki.

William James Sidis 1898. április elsején látta meg a napvilágot New Yorkban. Apja, Boris Sidis elismert pszichológus volt, édesanyja doktorként kereste a betevőt.

Az akkori amerikai felfogás szerint bárkiből lehetett csodagyerek, csak megfelelően kell felnevelni és tanítani, valószínűleg ennek a hitnek köszönhető az, hogy Sidisről szinte soha senki nem hallott.

William James Sidis a világ egyik legokosabb embere volt, ennek ellenére kevesen ismerik a történetét
William James Sidis a világ egyik legokosabb embere volt, ennek ellenére kevesen ismerik a történetétFotó / Wikipedia

Ő volt a legfiatalabb egyetemista

Sidisről hamar kiderült, hogy az ideológia valóban helyt áll, legalábbis egy ideig, hiszen már 18 hónaposan csodagyereknek számított. Nem csoda, hiszen apja a saját maga által kidolgozott pszichológiai módszert alkalmazta rajta, amivel már kisbabaként hatalmas nyomást helyezett fiára.

18 hónaposan Sidis már egyedül olvasta a New York Timest, nyolcévesen összesen nyolc nyelven beszélt: latinul, görögül, franciául, oroszul, németül, héberül, törökül és örményül.

Ha ez nem lenne elég, saját maga is kitalált egy új nyelvet, amit vendergoodnak nevezett el.

Fotó / Aniketh.com

Apja 9 évesen beadta a Harvardra a jelentkezését, ám azt akkor elutasították. Nem kellett sokáig szomorkodniuk, hiszen két évvel később mégis felvételt nyert az egyetemre, ezzel a mai napig világrekordot tart, hiszen a valaha élt legfiatalabb harvardi tanuló címen van feljegyezve a nagy könyvben.

Egy év tanulás után Sidis olyannyira kiemelkedett a matematika területén, hogy a Harvard matematikai klubban ő tartott előadásokat a négydimenziós testekről professzorai helyett. 

A cikk teljes terjedelmében a borsonline.hu oldalról került átvételre.