Erre figyelj a táplálkozásodban, ha állandó fáradtság gyötör

A sokoldalú, változatos étrend segít akkor is, ha úgy érzed, hogy hiába alszol eleget, mégis folyton fáradt vagy, valamint romlik a fizikai és a szellemi teljesítőképességed. Kreisz Andrea dietetikus ad hasznos tanácsokat a Diéta és Fitnesz olvasóinak.

Fotó / 123RF

Az alvászavar, az állandó fáradtság, fáradékonyság testi és pszichés betegségek kísérőtünete is lehet, de akár gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Ezért ha hosszabb ideje fennáll, érdemes a háziorvosod segítségét kérned az ok felderítésében. Természetesen az alvászavar, a kimerültségérzés hátterében állhat helytelen, rendszertelen életmód is, hangsúlyozza a Diéta és Fitnesz dietetikus szakértője, Kreisz Andrea.

Amikor az étrend okozza a gondot

A rosszul összeállított étrend nem képes kellő energiával és tápanyaggal ellátni a szervezetet, hiányállapotot okozhat, ami rontja a teljesítményt, valamint rossz közérzethez vezet.

A késő esti bőséges étkezés, serkentő hatású italok, alkohol fogyasztása rossz hatással van az alvásra, de a dohányzás, esti intenzív testedzés vagy a rendszertelen lefekvés-felkelés is mind hozzájárulhat a probléma kialakulásához. Az egészséges táplálkozás alapelveit követve feltöltheted szervezeted energiával, tápanyagokkal, vitaminokkal.

A megfelelően összeállított reggeli az egyik leghatásosabb fegyver a krónikus fáradtság legyőzésébenFotó / Shutterstock

Táplálkozási tippek és életmódtanácsok az állandó fáradtság ellen

  • Napi ötszöri, rendszeres, kiegyensúlyozott étrend javasolt.
  • Szervezetünk fő energiaforrásai a szénhidrátok, ezért az étrend gerincét a gabonafélék alkotják. A gyümölcsök, zöldségek kiváló vitaminforrások, a tejtermékekben lévő kalcium szintén segít a jó fizikai erőnlét kialakításában.
  • A reggelit soha ne hagyd ki! Aki rendszeresen reggelizik, annak fizikai, szellemi terhelhetősége jobb. A reggeli főleg alacsony glikémiás indexű fogás legyen, például teljes kiőrlésű kenyér sovány sajttal, zöldségekkel, kevés margarinnal.
  • A pihentető alvás érdekében lefekvés előtt 2,5-3 órával már ne egyél, a vacsora pedig könnyen emészthető, kalóriában, zsírban, finomított cukorban szegény alapanyagokból készüljön.
  • Az alvásra jótékony hatással lehet az élelmiszerekben lévő triptofán, mely bőségesen található a tejben, joghurtban, túróban, banánban, szárított datolyában, a mézben és a zabban.
  • Érdemes hetente egyszer-kétszer ómega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat – pl. makréla, hering, tonhal – fogyasztania. Agyunk csaknem 10 százaléka ómega-3 zsírsavból áll, ezért jelentős hatással van a szellemi teljesítményünkre is. A halakon kívül a lenmagolaj, a repceolaj, a szójabab és a dió is jó forrása az ómega-3 zsírsavaknak.
  • Bár fáradtság ellen jó ötletnek tűnik koffeintartalmú italt inni, rendszeres fogyasztása egy idő után már nem a magasabb teljesítményhez kell, hanem hogy egyáltalán „alapjáraton" működni tudjunk, így csak alkalmanként, mértékletesen érdemes fogyasztani.

A cikk teljes terjedelmében a dietaesfitnesz.hu oldalról került átvételre.