Nemzetközi élvonal küszöbén a Szegedi Tudományegyetem

Több tavalyi helyezésén is javított a Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education 2021-es tudományterületi rangsorain. Az informatikatudomány és az élettelen természettudományok területén a legjobb vidéki egyetemünk lett az SZTE. Az egészségtudományok területén előrelépett, és idén először pszichológia szakterületen is bekerült a világ legjobb egyetemei közé.

Szegedi TudományegyetemFotó / szeged.hu

Időtállóság egy bővülő mezőnyben

A Times Higher Education idén rekordszámú, 1512 intézményt vizsgált 11 tudományterületen, olyan súlyozott szempontok alapján, mint az oktatási és kutatási környezet, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. A tavalyi évhez képest 522 új intézmény került be a rangsorokba, ennek ellenére az SZTE továbbra is előkelő helyeket tudhat magáénak.

Előkelő helyen a legjobbak között

A felső 50 százalékba tartozik a Szegedi Tudományegyetem két kiemelten fontos tudományterületi rangsoron. Az egészségtudományokhoz kapcsolódó listán, közel 100 helyet előre lépve, bejutott a világ 401-500 legjobbja közé 856 intézményből, ezzel holtversenyben második itthon. Az élettelen természettudományok listáján pedig megtartotta helyezését: idén is az 501-600. helyre került a 1149 rangsorolt intézmény közül, amivel országos viszonylatban második, vidéken pedig a legjobb egyetemünk.

A mezőgazdasági, biológiai és sporttudományi képzéseket mérő élettudományok szakterületi listán a 601-800. helyen áll az SZTE. Tavaly szerepelt először az informatikatudományi listán, amin megőrizte 601-800 közötti helyét a világon, ezzel Magyarországi első helyét is holtversenyben.

Ennél is frissebb szereplő a pszichológia szakterületi rangsorban, amire idén először, a pszichológia és alkalmazott területein végzett nemzetközileg releváns munkája alapján került fel az 501+ helyre.

Forrás: SZTE
Sófalvi Márton