Városi legenda: Kötött pulóverrel üzentek a kémnagyik a háború alatt

A legjobb kémek hölgyek voltak, mert ők nem szúrtak szemet senkinek. Amit láttak, kötőtűjükkel jegyezték fel.

A hírszerzésben sokszor nem is a vágyott információ megszerzése a nehéz, hanem annak biztonságos, követhetetlen és lehallgathatatlan továbbítása.

A címzett és a feladó megállapodik egy közös módszerről, így csak ők tudják kiolvasni a megadott mód alapján a betűket és a szavakat
A címzett és a feladó megállapodik egy közös módszerről, így csak ők tudják kiolvasni a megadott mód alapján a betűket és a szavakatFotó / Shutterstock

 Az igazán leleményes emberek viszont kitalálták a módját, hogyan rejthetik el titkaikat a kíváncsi tekintetek elől. A legjobb próbálkozások fennmaradtak, és olykor még ma is bevetik a hírszerző ügynökségek. Bár azért rengeteget változtak a kémkedés módszerei.

Leborotvált fejre írták az üzeneteket

A titkokat úgy a legegyszerűbb megvédeni, ha jól eldugjuk. Ez eddig rendben is van, de valahogy továbbítani is kell az üzeneteket. Ekkor jön a kreativitás. Az ügyesebbek sose buknak le.

Hérodotosz görög történetíró jegyezte fel, hogyan szövetkeztek a perzsa király ellen az ellenségei. Az ötlet Hisztaiaeusztól származott. Leborotválta szolgálója fejét, ráírta az üzenetet, majd megvárta, míg visszanő a küldönc haja.

Hérodotosz feljegyzéseiben már szerepelt a szeganográfia, azaz a leborotvált fejbőrre írt titkos üzenet
Hérodotosz feljegyzéseiben már szerepelt a szeganográfia, azaz a leborotvált fejbőrre írt titkos üzenetFotó / Shutterstock

Utána útnak indította, és amikor célba ért, ismét leborotválták a haját és láthatóvá vált a szöveg. Az üzenet rejtett továbbítását nevezik szteganográfiának. Ezzel egyidőben alakult ki egy másik technika is, a kriptográfia, ami a szöveg kódolását jelenti. A kémek mindkettőt előszeretettel használják.

Egy vonat, egy elrontott szem

Képzeljen el egy nagymamát, aki egy belgiumi kisváros vasúti pályaudvarának közelében él, és egész nap kint ül, mered a tekintete az állomásra, és kötöget.

Az első világháború alatt senki nem gondolt arra, hogy a kapott pulóverek titkos üzeneteket rejtenek
Az első világháború alatt senki nem gondolt arra, hogy a kapott pulóverek titkos üzeneteket rejtenekFotó / Shutterstock

Fogadjunk, hogy önnek sem jutna eszébe az, hogy kémked. Márpedig az első világháború alatt számos nagyi figyelte a vasútforgalmat.

Különleges módon jegyezték le, hogy hány vonat futott be szállítmánnyal azért, hogy a megszálló német csapatok ellátmányt kapjanak. Ahány vonat, annyi elrontott szem a pulóveren. A pulóvert aztán az életüket kockáztatva átadták egy katonának.

Ha beért egy vonat az állomásra, akkor egy szemet elrontottak a nénik
Ha beért egy vonat az állomásra, akkor egy szemet elrontottak a nénikFotó / Shutterstock

Olvastak a sálból

A kötéssel akár morzézni is lehet. Ehhez bőven elég ismerni a két alap öltést, az úgynevezett sima és fordított szemet. Ezek úgy viselkednek, mint a morze kódban a nullák és az egyesek. Így akár szavakat, rövid mondatokat is rejthetett egy-egy sál vagy pulóver. Egyesek szerint még a színekkel is variáltak.

Nyilvánosságra hozták a titkokat

Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, azaz a CIA úgy döntött tíz évvel ezelőtt, hogy időről időre közzétesz honlapján régi dokumentumokat, amiknek lejárt az előírt titkosítási kötelezettsége.

Így lett mindenki számára elérhető a láthatatlan tintának pár receptje, ami ma már nem nagy dolog, de a katonai irat, ami tartalmazta, majd egy évszázada íródott. Az is kiderült, hogy akkoriban hogyan lehetett kibontani egy borítékot úgy, hogy a címzett ne vegye észre, hogy a levelét bizony már illetéktelen is olvasta.

Modern módszerek közé tartozott az olyan toll használata, amely csak az UV fény alatt látható
Modern módszerek közé tartozott az olyan toll használata, amely csak az UV fény alatt láthatóFotó / Shutterstock

 – A mai technika mellett már elavultak a publikált régi eljárások, de a kísérletezők és a „műkedvelő kémek" számára érdekesek lehetnek, ezért döntöttek a nyilvánosságra hozataluk mellett – fogalmazott Leon Panetta, a CIA egykori igazgatója, amikor a programot elindították.

A cikk teljes terjedelmében a dietaesfitnesz.hu oldalról került átvételre.