Ez a siker kulcsa egyetemi tanulmányaid során

Mikor megkezditek felsőoktatási tanulmányaitokat, rövid időn belül hatalmas mennyiségű új információt, tapasztalatot és élményt gyűjtötök. Ezek az új ingerek többször megnehezítik, hogy figyelmeteket tanulmányitokra irányítsátok. Nem szeretnétek megbukni, csalódást okozni, ám az egyetem nyújtotta szabadságot is ki szeretnétek használni. Mégis hogyan lehet összeegyeztetni a kettőt?

 

A kulcsszó nem más, mint a célorientáltság.  


Elsőre teljesen egyértelműnek tűnhet a jelentése, hisz sokszor halljátok. Többnyire ami eszetekbe jut ezzel kapcsolatban, nem más, mint a fáradságos munka, otthon töltött péntek esték, valamint a barátaitok hiánya. Tehát bizonyos dolgokat fel kell áldoznotok annak érdekében, hogy az egyetemen sikeresek lehessetek. Ha az életeteket így élitek, tanultok és dolgoztok, akkor megkapjátok méltó jutalmatokat. Ez egy teljesen kifordított értelmezése annak, mit is jelent a célorientáltság.

A kulcs a célorientáltság
A kulcs a célorientáltságFotó / 123RF

Először is próbáljátok meg a fogalmat pozitívan értelmezni. Ahhoz, hogy valamit elérjetek az életetekben, amire büszkék lehettek, ami értelmet ad mindennek. Kell, hogy legyenek céljaitok. Azok nélkül nem kapjátok meg azt a motivációt, mely segít a szemetek előtt tartani azt, amit szeretnétek: sikeresnek lenni. Hisz többnyire ezt akarjátok, nem? Van, akinek a siker nem más, mint kiváló eredményekkel végezni az egyetemet, másoknak pedig elég az is, ha a „csak a kettes legyen meg" filozófiát követik. A siker fogalma egyénenként változhat, de a cél mégis azonos, ami nem más, mint hogy elvégezzétek az egyetemet.


Ehhez szükségetek van arra, hogy ismerjétek önmagatok, hisz csak akkor tehetitek fókuszba a céljaitokat. A célorientáltság tehát nem azt jelenti, hogy a már fent említett munkamániás attitűddel rendelkező diákoknak kell lennetek. Menjetek bulizni, élvezzétek a szabadságot, ismerjetek meg új arcokat. Bőven elég az, ha a szemetek előtt tartjátok azt a személyt, akivé válni akartok.

Szabó Veronika