Fiatalság = egészség?

Jobb később, mint soha, hányszor halljuk. De belegondoltunk már abba, hogy esetleg túl késő is lehet? Fiatalok vagyunk, ráérünk még. Csak nehogy kicsússzunk az időből. Az egészség nem magától értetődő, még akkor sem, ha nem hiszed.

Egyszer gimi elején azt mondták, hogy ez lesz életem legmeghatározóbb négy éve, mégis a leggyorsabban fog eltelni. Sajnos azóta rá kellett jönnöm, ennél gyorsabban talán csak 20 és 30 éves kor között telik el az idő. Ez a 10 év anélkül röpül el észrevétlen, hogy reálisan érzékelnénk az évek múlását, noha ebben az időszakban következnek be mindannyiunk életében a legnagyobb változások.

Több fizikális tényező azonban vészjósló árnyékként figyelmeztethet bennünket. A reggeli arcunk aranyos gyűrődése hamar ázott verébbé változik, és az egymás utáni napokon való bulizás sem megy már olyan gördülékenyen, mint valamivel korábban.

Az említett példák csak apróságok, de ha nem vagyunk elég tudatosak, pillanatok alatt észlelhetjük majd, hogy derékfájással, tönkrement fogakkal és állandó fáradékonysággal küzdünk.

"Ehhez még fiatal vagyok, nem lehet baj", - gondoljuk mi. Próbáljuk elaltatni a lelkünket, pedig a testünk már jelez. Lassíts, és oszd be máshogy az energiád. A test meghálálja az odafigyelést. Ha az ember fiatalon eljár szűrővizsgálatokra, attól még nem lesz hipohonder, csupán elővigyázatos.

Fotó / 123RF

Van néhány alap, amit javasolt (éves) rutinná tenni az életedben

  • Lányoknak nőgyógyászati rákszűrés 

Nem kérdés, hogy szükséges. Sok esetben rossz tapasztalat vagy szégyenlősség miatt kényelmetlen lehet, de évi egyszer ki lehet bírni.

  • Fogászati szűrés

A legtipikusabb esete annak, amikor a genetikát okoljuk. Fontos tudni, hogy a fogak pont az idő vas fogára reagálnak érzékenyen és a mindennapi hatások (savas gyümölcsök, bor, kávé, csokoládé) is inkább csak rövidítik az élettartamukat. Később anyagilag is sokat nyerhetünk rajta, ha odafigyelünk az ápolásra.

  • Bőrgyógyászati szűrés

Egyre károsabbak a nyári napsugarak és még mindig nem vesszük elég komolyan. Figyeld, hogy van-e olyan anyajegyed, ami változik. Javasolt késő őszre betervezni egy szűrést, gyors és fájdalommentes.

  • Általános vérkép

A vérvétel még sok felnőtt esetében is egy életre mumus marad, amit igyekszünk elkerülni. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy a vérkép már akkor is mutathat valamit, amikor még semmilyen tünetünk nincs. Egy reggel évente - igazán megéri.

Ezekre a vizsgálatokra a magánrendelők kapui mindig nyitva állnak és az államilag finanszírozott helyeken is ellátnak. Utóbbi viszont a járványhelyzet idején körülményesebb, mint máskor, de így is be lehet jutni mindenhová, csak a véges kapacitás miatt hosszabb előjegyzési időre kell számítani. Gondolj rá időben, hogy bejelentkezz, ne halogasd!

+1: Nem lehet elégszer hangsúlyozni: sportolj és aludj eleget. Meg fog térülni.