Városi legenda: A kutyák tíz évvel ezelőtti dolgokra is emlékeznek

A kutyák – a gyerekekkel ellentétben – nem követnek értelmetlen parancsokat, csak olyanokat, amikből hasznuk származik – derült ki a Yale Egyetem kutatásából. Akkor most ki csinálja jól?

Negyven kutya bevonásával az amerikai egyetem azt vizsgálta, hogyan reagálnak az ember leghűségesebb társai és a gyerekek, ha különböző kérésekkel fordulnak hozzájuk. A felmérés több részből állt össze. Kíváncsiak voltak arra, hogy a jutalmak, különféle ösztönzők miképpen befolyásolják a parancs végrehajtását, mind a gyerekek, mind az ebek szempontjából. Az eredmények nem várt fordulatot hoztak. Míg a kutyák kizárólag akkor követik a kapott utasításokat, ha ezzel megszerezhetik azt, amit akarnak, a gyerekek nem feltétlenül cselekednek így.

A gyerekek gyakran esnek áldozatául annak, amit mások akarnak. Gond nélkül hajlamosak lemásolni a velük szemben álló felnőtt viselkedését, függetlenül attól, hogy ez szükséges-e vagy sem.  

– mondta a kutatást vezető Laurie Santos, a Yale-hez tartozó, a kutyák kognitív viselkedését figyelő központ munkatársa.

Fotó / Unsplash

Haszontalan parancsot nem teljesít az eb

Amikor a kutatás irányítói olyan viselkedésformát mutattak a négylábúaknak, amelyek teljesen haszontalanok voltak, például a kísérlet alatt bevetett kirakós játék megoldása szempontjából, nem törődtek a parancsadóval. Arra vártak, hogy az értelmetlennek bizonyuló megoldási próbálkozások helyett valami olyat lássanak, ami eredményre vezet.

A kutyák húznak magukban egy vonalat, amikor számukra értelemtelen viselkedést kérnek tőlük

– teszi hozzá a kutatást vezető Angie Johnston, a Yale doktoranduszhallgatója.

Hiszen az emberekkel ellentétben a kutyákat még mindig leginkább az ösztöneik irányítják. És mivel a kísérletek során finomságokat kaptak, amikor célt értek, hamar rájöttek, hogy mely esetekben zsebelhetik be a falatokat, és csak ilyenkor másolták le az emberi viselkedésformát.

A gyerek bármit lemásol a felnőttről

Ezzel szemben a kutatásban részt vevő gyerekek nem így tettek. Ők akkor is utánozták a feladatot bemutató felnőttet, amikor a helyesen lemásolt viselkedésformáért nem járt jutalom. A kutatás végeredményeként a szakértők azt vonták le, hogy amit láttak, az nem más, mint az emberi tanulási folyamatának egy, az élőlények körében egyedülálló képessége. Az ember olyan hétköznapi tevékenységeket is elsajátít, amikért nem feltétlenül jár közvetlen jutalom, mégis szükséges. Ilyen például a fogmosás.

Szükséges és hosszú távon megéri mindennap kétszer elvégezni, mégis szinte minden gyerek utálja, de megcsinálja. Ám a gyerekek mindent lemásolnak, nem csak a jó dolgokat. Egy-egy rossz berögződés is könnyedén átragad rájuk a környezetükből. Akár a tévéből is. Számos esetben derült már ki, hogy az erőszakosabb gyerekek sok esetben a nem feltétlen az ő korosztályuknak megfelelő műsorokból vették át a helytelen magatartást.

Egy hároméves szintjén állnak

Itthon is rengeteg kutatás folyt és folyik a kutyák megismerésére. Külön tudományág épült rá, aminek hazai úttörőjének Csányi Vilmos etológust tartják. Kutatásai alapján úgy véli, a kutyák az emlékezőképességükben is hasonlítanak a gyerekekre.

A négylábúak tízéves korukban is pontosan emlékeznek, mi történt velük kölyökkorukban. Akár a 2-3 éves gyerekek. Az ő emlékezetük is nagyon részletes és pontos. Ezért is lehet, hogy a kutyákat nem lehet egyszerűen becsapni. Ha látják, hogy egy adott feladat végrehajtásáért nem kapják meg, amit elvárnak, egyszerűen nem fogják többet végrehajtani.

A szexet kivéve, ember akar lenni

Szintén a neves szakértő szerint a kutyáknak nemcsak az emlékezőképességük, de egyéb adottságaik is egy 2-3 éves gyermekét éri el. Leszámítva a nyelvi különbségeket. A mai kutyák számára, a szexet kivéve, mindenben az ember, pontosabban a gazdája a legfontosabb. A legfőbb igényük pedig nem más, hogy szeressük őket. Ugyanakkor saját egyéniségük van, érzelmi lények, akárcsak mi. Tehát képesek megsértődni, ilyenkor vigasztalni és esetenként kiengesztelni kell őket, akárcsak a gyerekeket.

 A cikk teljes terjedelmében a borsonline.hu oldalról került átvételre.