Gyilkol az ideg, mi?! 4 tipp a hatékony stresszkezeléshez

A stressz az emberi létforma elkerülhetetlen része, különösen egy olyan világban, ahol feladatok, határidők és problémák végeláthatatlan sora várja, hogy gondoskodj róluk. A stressz-szint ugyan egyénenként változó, a nyomasztó érzéstől senki sem menekülhet meg teljesen. A jó hír viszont, hogy léteznek módszerek, amik segíthetnek, ha úgy érzed, összecsaptak a hullámok a fejed felett.

1. Találd meg a stressz forrását!

Gondolkodtál azon valaha, mi okozza azt a szorongó-mardosó érzést, ami olyan gyakran elönt mostanában? Ha nem, mindenképp tedd meg, hiszen könnyen lehet, hogy a stresszelésed forrása elenyésző annak mértékéhez képest. Ha mégis úgy érzed, a kiváltó ok bizony eléggé indokolttá teszi a szorongásod, akkor gondold át, és listázd, mit tehetsz a megoldás érdekében, és mi az, ami felett nincs irányításod.

2. Mozogj!

Stresszes időszakban valószínűleg egy (vagy több) pohár bor csábítóbban hangzik, mint a sportolás, mégis érdemes rávenni magad valamilyen mozgásformára, hiszen a várt hatás nem marad el. Sportolás után friss fejjel és alacsonyabb stressz-szinttel gondolhatod át a válladat nyomó problémákat és nehézségeket.

stressz
stresszFotó / 123RF

3. Kapcsolódj ki!

Szó szerint! Tedd el a mobilod, laptopod és minden mást, ami megzavarhat, és pihenj. Legalább tíz percet még a leghektikusabb napból is lelkiismeretfurdalás nélkül szánhatsz magadra, amikor értékeled az eddigi eseményeket, megtervezed a következőket, vagy csak meredsz magad elé egy kicsit.

Ha a kikapcsolódás egy magasabb szintjét is szívesen megtapasztalnád, akkor próbáld ki a meditációt; ülj le egy csendes, rendezett környezetben, és csak a be- és kilégzésedre koncentrálj! Ürítsd ki az elméd, amennyire csak tudod, kapcsold ki a világot – az eredmény garantált lesz!

4. Kövesd a 4A-t!  

Na de mi is az a 4A? Avoid, alter, adapt és accept, azaz kerüld el, változtasd meg, alkalmazkodj hozzá és fogadd el!

Kerüld el azokat a helyzeteket, embereket, és feladatokat, amik komoly stresszt váltanak ki belőled, tanulj meg nemet mondani, ha szükségét érzed. Amennyiben erre nincs lehetőséged, úgy változtass azon, amin tudsz – tartsd fejben, hogy ez akár a saját hozzáállásod is lehet.

Alkalmazkodj a helyzethez az attitűdöddel és elvárásaiddal, hiszen ezek felett van teljes hatásköröd. Végül pedig fogadd el, hogy a stressz része lesz az életnek, rengeteg dolgon nem fogsz tudni változtatni, csak a hozzáállásoddal segíteni saját magadon.

Hegedűs Eszter