Lehetséges a fogyás diéta nélkül, csak edzéssel?

Sokan nyíltan bevallják, hogy „egyszer élünk!" alapon nem hajlandók lemondani a finom falatokról, és diétával kínozni magukat. Ebben az esetben viszont kiemelten oda kell figyelni arra, hogy ne „szabaduljon el" a táplálkozásod, és valóban tudatosan eddz!

1. Nincs több „kevés az időm" kifogás!

Alapjában véve a matek: akkor fogsz fogyni, ha kalóriadeficitbe kerülsz, vagyis több kalóriát égetsz el egy nap, mint amennyit megeszel. Mivel a fogyás diéta nélkül a célod, és a bevitt mennyiségen nem szeretnél spórolni, a kalóriaégetést kell növelni. Ez azt jelenti, hogy érdemes heti legalább (!) 3-4 alkalommal sportolnod. A súlyzós edzést bontsd szét izomcsoportok szerint, és egy nap csak egy-egy nagyobb izomcsoportot dolgozz meg. De azt jó alaposan, nagyjából 60 percben, amibe legalább négy-öt gyakorlatnak bele kell férnie. A pihenőidő a szériák között ne legyen több, mint egy perc. Az erősítés végén jöhet a kardió, amivel muszáj lesz megbarátkoznod! Ez legyen 30–60 perc hosszúságú, a napi étkezésednek – és a leadni kívánt zsír mennyiségének függvényében.

2. Minőségi munka mindenekelőtt!

Ennek a heti legalább 3-4 edzésnek rendkívül tudatosan összeállítottnak kell lennie, ehhez pedig fejben felkészültnek kell lenned. Edzés előtt gondold át, hogy mit fogsz csinálni. Legyen konkrét edzésterved, lásd magad előtt a teljes menetrendet onnantól, hogy megérkezel a terembe (futóhelyszínre, stb.), kezdve a bemelegítéstől egészen a nyújtásig. Koncentráljon arra, amit csinálsz, és a feladatok mennyisége ne menjen a minőség rovására.

3. Minden kell, de változatosan!

Nincs olyan, hogy „ma csak kardiózom, holnap majd talán súlyzózok". A szép, tónusos és feszes alak eléréséhez mindkettőre szüksége van, főleg, ha nem támogatod meg a folyamatokat megfelelő táplálkozással. Ugyanakkor arra is ügyelned kell, hogy ne fulladjon monotóniába az edzésed.

A súlyzós edzések során rendszeresen változtass az ismétlésszámon. Egyik héten vagy hónapban legyen egy széria magas ismétlésszámú, akár 50 feletti is, máskor meg alkalmazz 10-12-es ismétléseket. De játszhatsz a pihenőidők csökkentésével is. Vagy akár bevetheted a szuperszetteket, amikor két feladatot csinálsz egymás után pihenőidő nélkül, azonos vagy ellenkező izomcsoportra (például karedzés esetén két bicepszgyakorlat vagy egy bicepsz- és egy tricepszgyakorlat).

Kardióedzésnél pedig váltogasd rendszeresen a gépeket vagy a mozgásformákat, így nem fogod megunni. Ezt megteheted naponta vagy hetente. De akár egy edzésen belül is eltölthetsz 30-30 percet két különböző gépen.

A legkézenfekvőbb pedig az ellenállással vagy a tempóval való játék, ami nemcsak úgy lehetséges, hogy 1 perc gyors, 1 perc lassú, hanem kipróbálhatod például a piramismódszert is. Vagyis fokozatosan emeled a tempót, például percenként a maximumig, majd visszacsökkented ugyanígy lépésenként a kezdetig. 

ERRE FIGYELJ!

Oké, hogy a fogyás diéta nélkül a célod, és nem szeretnél szigorú megkötéseket tartalmazó étrendet követni. Ez talán még belefér, viszont muszáj törekednek a tudatosságra, az átgondoltságra a táplálkozás terén, ha valóban meg akarsz szabadulni némi feleslegtől! Ha teljesen elengeded a gyeplőt, és állandóan túlzásba esel az adagok méretét illetően „Dehát úgyis edzek!"-felkiáltással, akkor nagyon nehezen – vagy sehogy sem – fog megmozdulni lefelé a mérleg nyelve...

4. Legyél felfedező!

Amennyiben a teremben mindig csak a kondigépeket és az egykezes súlyzókat használod, lépj egy szintet, és fedezd fel végre a többi eszközt is. Lehet, elsőre úgy tűnik, hogy a karhajlítás bicepszre kézi súlyzóval ugyanaz, mint egyenes rúddal vagy francia rúddal vagy kettlebellel vagy gumiszalaggal, esetleg padra támasztva a felkart stb.. De valójában minden verzió kicsit másképp dolgoztatja meg ugyanazt az izomcsoportot, ez pedig a fejlődés kulcsa.

Különböző eszközök bevetése remek lehetőség a szuperszettek alkalmazására – mondjuk végezz 10 karhajlítást súlyzóval, majd még 10-et gumiszalaggal. És akkor még ott van a stepp-pad, a medicinlabda, a homokzsák, a haskerék, a gymstick, a TRX és így tovább. Na ragadj le mindig ugyanazoknál a dolgoknál. Ha úgy érzed, nem vagy biztos abban, melyik eszközt hogyan kellene szabályosan és hatékonyan használni, keress videókat az interneten vagy kérj edzői segítséget!

5. Trükközz egy kicsit!

A fogyás diéta nélkül, kizárólag edzéssel úgy valósítható meg, ha néhány apró trükkel az étkezési szokásaidon is változtatsz – ezek segíthetnek kontrollálni az étvágyat. Először is minden étkezés előtt igyál meg egy pohár vizet. Próbálj minél lassabban enni, az agynak időre van szüksége, hogy érzékelje, ha jóllaktál. Fogyassz rendszeresen zöldséges, húsos leveseket. Egy jó minestrone leves nemcsak felmelegít az őszi hűvösben, de tartalmas is. Így hamarabb jóllaksz, és a folyadékbevitelt is segíted a megfelelő szinten tartani. Rendszeresen rágózz vagy moss fogat, mert az erős mentolos íz elveszi az ételek ízét, így nem is fogod őket annyira kívánni.

A cikk teljes terjedelmében a dietaesfitnesz.hu oldalról került átvételre.