Tűröd, hogy a barátaid ítélkezzenek feletted?

Egy barátnő nem arra való, hogy elítéljen, hanem arra, hogy meghallgasson. Nem megmondóember, nem kényszeríti rád a tanácsait, még akkor sem, ha meg van győződve arról, hogy ez válna hasznodra.

Maximum kérdéseket tesz fel, és hagyja, hogy te találd meg rájuk a válaszokat. Rávezet arra az útra, melyről a külső szemlélő már látja, hogy egyértelműen ott van az orrod előtt, te azonban még nem veszed észre a fától az erdőt. Ha századjára is elköveted ugyanazt az észszerűtlen hibát, ő akkor is végighallgat, hiszen tudja: senki nem cselekszik mindig helyesen a saját életében.

Mert ma neked van szükséged egy "tisztánlátóra", de - ő is tudja! - holnap talán neki lesz. Hiszen van, hogy a szemüvegünk bepárásodik a nap folyamán. Ilyenkor nem árt valaki, aki jobban lát, és elolvassa számunkra az útjelző táblára írtakat. Ha pedig mégsem követed az utasításokat, és amikor balra kéne fordulni a kanyarban, te jobbra fordulsz, akkor a barátnőd hagyja, hogy megtedd. Veled tart, elkísér az úton, nem maradsz egyedül. Neki bármikor kiöntheted a szíved.

Persze, van, hogy egy tapasztalt "idegenvezetőre" van szükség a helyes út megtalálásához egy szakember személyében. Na de amatőrként is sikerülhet, egy igaz barát segítségével. Mert sok esetben a pszichológus sem csinál mást, csupán meghallgat, ami már fél gyógyulás.

Ne légy hát te se lusta meghallgatni a barátodat! Adj neki időt arra, hogy néha letérjen a helyes ösvényről és eltévedjen kicsit, hogy aztán megtalálhassa a fő csapást. Ha vele tartasz, közben megoszthatja a gondolatait veled, kibeszélhet magából mindent, ami nyomasztja. Megkönnyebbül, és már ezzel is hatalmas lépést tett a gyógyulás felé.

Fotó / 123RF

És ha már meghallgattad, olyan területekre kalauzolhatod, ahol elterelődhetnek a gondolatai azokról a dolgokról, amelyeket jelen pillanatban még nem tud megoldani. Vidd el kirándulni, kerékpározni, úszni, sportolni vagy vásárolni, ha éppen az okoz neki boldogságot! Mindenképpen keress neki olyan örömforrásokat, amik által kizökkentheted a vívódásaiból.

Mert ha folyamatosan egy adott probléma megoldásán dolgozik az ember, túlságosan rákoncentrál, és pont az erőlködés miatt nem talál megoldást. Ha túl közeli a probléma, távolabbra kell helyezni, és kicsit körbetekinteni magunk körül.

Kérd meg, hogy ő is ezt tegye, ha éppen te vagy magad alatt! De az is segíthet, ha néha csak úgy létezel. Egyesülsz a természettel, amit egyébként sem árt a mindennapjaidba sem beépítened. Hiszen vannak olyan problémák, amiken az adott pillanatban úgyis hiába őrlöd magad. Talán az idő megoldja majd őket, talán az sem. De ha úgy sincs megoldás, akkor legalább pszichésen próbálj egyensúlyban maradni! Mert nem lehet úgy élni, hogy állandó belső feszültség uralkodik benned.

Ilyenkor sokat jelent a baráti segítség. Ezért légy jó barát te is! Ne nyomorítsd meg a másik lelkét azzal, hogy elítéled a hibái, rossz döntései miatt. Inkább segíts, hogy egyensúlyba kerülhessen önmagával!

A cikk teljes terjedelmében a she.hu oldalról került átvételre.