Mit tennél, ha irányíthatnád álmaidat? Így befolyásolhatod a tudatalattid

Mindenki álmodik, azonban sokan nem emlékeznek rá. Agyunk éjjelente így dolgozza fel azt a rengeteg információt, amit napközben fogadunk be. Egyes emberek képesek befolyásolni álmaikat és saját képük szerint alakítani azokat. Ezt nevezik tudatos álmodásnak.

A tudatos álom (más néven tiszta vagy éber álom) olyan álmodási folyamat, amely során tisztában vagyunk vele, és felismerjük, hogy éppen álmodunk. Az ilyen álmokat kedvünk szerint változtathatjuk: ha szeretnénk, felhőn repülhetünk vagy akár sárkányt simogathatunk.

Vannak olyan praktikák, amelyek segítségével bárki elsajátíthatja és gyakorolhatja az álmok befolyásolásának módszerét!

Valóság ellenőrzése

Több módszer is létezik az álombeli tudatosság kialakítására, a leggyakoribbak a valóságot ellenőrző módszerek. A nap folyamán többször is tedd fel magadnak a kérdést: "Álmodom?", ezután pedig végezz el néhány valóságtesztet. Ezeknek a lényege, hogy egy-egy jól berögzült szokást átviszünk álmunkba is. Ha egy egyszerű dolgot elég sokszor teszel meg a valóságban, egy idő után automatikusan emlékezni fogsz ezekre az álmaidban is. Sok gyakorlás után különbséget fogsz tudni tenni az álom és a valóság közt ezzel a praktikával.

Fotó / 123RF

Valóságtesztek

  • Fogd be az orrod és próbálj meg lélegezni - álmodban sikerülni fog.
  • Ugorj fel a levegőbe - álmodban általában képes leszel repülni.
  • Nézz bele egy tükörbe - álmodban homályos lesz a kép, vagy egyáltalán nem fogod látni magad.
  • Bökd meg magad - a tested álmodban rugalmasabb lesz, mint a való életben.
  • Nézz rá egy szövegre, majd fordulj el - álmodban a szöveg meg fog változni.
  • Támaszkodj neki a falnak - álmodás közben gyakran áteshetsz a falon.
  • Próbáld felidézni, hogy mi a dátum - valószínűleg álmodban erre nem leszel képes.

Álomnapló és álomjelek

A rendszeres álomnapló vezetése is fejleszti a tudatos álom képességét. Próbálj meg minden reggel felkelés után visszaemlékezni az álmaidra, és írd le azokat részletesen! Minél többet írsz, annál jobban fog menni az emlékezés. Az álmaidban így felfedezheted a saját "álomjeleidet", amelyek visszatérő elemek. Ezek segítségével el tudod végezni a valóságteszteket – például ha sokszor egy zárt szobában vagy álmodban, dőlj neki a falnak.

A cél, hogy képes legyél felismerni, hogy éppen álmodsz. Így stabilabbá tudod tenni és saját képedre alakíthatod az álmaidat.

Álmunkban hajlamosabbak vagyunk szembenézni félelmeinkkel, és bátrabbakká is válhatunk, így a technika hasznos a félelmek és a szorongások leküzdésében. Sok gyakorlással és türelemmel bárki elsajátíthatja a tudatos álmodás képességét.

Bolyki Veronika