Odaégett szennyeződések az edény alján: így szabaduljunk meg tőlük!

Mindenkivel könnyedén előfordulhat, hogy nem úgy sikerül a főzés, ahogy szeretnénk. Az már kicsit kellemetlenebb, ha az edényünk is kárát látja ennek.

A konyhai balesetek egyik legkellemetlenebb fajtája, amikor az edényünk aljára égetjük az aznapi ebédünket. A jó hír, hogy ezeket a makacs szennyeződéseket órákon át tartó kemény sikálás nélkül is el tudjuk tüntetni.

Mire lesz szükségünk?

  • folyékony mosogatószer
  • edénykaparó
  • súrolószer
  • kesztyű
  • súrolószivacs

Áztatás, súrolás, öblítés

Engedjünk meleg vizet az edénybe, majd adjunk hozzá mosogatószert. Ezután hagyjuk állni egy órán keresztül. Egy óra elteltével a műanyag kaparóval lazítsuk meg az odaégett foltokat, majd öblítsünk. Ezután fogjuk a súrolószert és a szivacsot, majd dörzsöljük át a felületet. Megint öblítsünk, mossuk át még egyszer az edényt és kész is vagyunk.

Fotó / 123RF

Jó, ha tudjuk!

Ha a tisztítás során kékes vagy szivárványszínű elszíneződést látunk az edényben, akkor sem szabad megijedni. Ez gyakori a rozsdamentes acél edényeknél. A probléma megoldásához tegyünk az edénybe egy kis ecetet, hagyjuk állni öt percig, majd öblítsük ki. Ugyanitt: a kemény víz jelei ecettel átitatott nedves szivaccsal eltüntethetőek.

Nem vált be? Íme egy másik módszer

  • Öntsünk két evőkanál szódabikarbónát az edénybe,
  • adjunk hozzá körülbelül 2 csésze vizet,
  • öntsünk bele nagyjából 1 evőkanál folyékony mosogatószert,
  • tegyük a tűzhelyre és két percig melegítsük úgy, hogy lefedjük az edényt.
  • Miután ezzel megvagyunk, kaparóval szedjük le a szennyeződést, és kész is vagyunk. Persze, ha szükséges, ismételjük meg többször ezeket a lépéseket.

Egy a fontos: semmiképp se keseredjünk el, ha odaégettük az ételt, megoldás mindig van a legmakacsabb folt eltüntetésére is!

 A cikk teljes terjedelmében a lakaskultura.hu oldalról került átvételre.